INZERCE

Mýtná brána. Foto: Wikipedia

Kapsch: stát hazarduje s daty z informačního systému mýta

Lídr konsorcia firem, které nyní provozují český mýtný systém, Kapsch Telematic Services vyzývá ministerstvo dopravy, aby bezodkladně přestalo vydávat citlivou dokumentaci ke stávajícímu mýtnému systému třetím subjektům. Dle jejího názoru tím ohrožuje kyberbezpečnost státu.

Ministerstvo dopravy už v rámci probíhajícího kvalifikačního kola výběrového řízení na provozování mýta od roku 2020 vydává na požádání kompletní technickou dokumentaci k živému mýtnému systému. To se nelíbí stávajícímu provozovateli.

„Rozdávají na USB discích více než 70 tisíc stran citlivé dokumentace komukoliv, kdo si o ně požádá. To je nelogické, nedomyšlené a krajně hazardní,“ říká Karel Feix, generální ředitel firmy Kapsch, která státu ručí za provoz mýta do konce roku 2019. Podle něj dodatky k mýtným smlouvám z léta 2016 řešily tuto otázku naprosto přesně – Kapsch souhlasil, že citlivé informace o živém systému budou zpřístupněny až kvalifikovaným uchazečům, a to pouze k nahlédnutí v zabezpečeném režimu například formou „data roomu“. Podrobně jsme o dalších detailech psali v červencovém textu Stát „přistřihne křídla“ Kapschi – chystá dodatek k mýtu

Podle Kapsche však v době zvýšeného počtu hackerských a teroristických útoků ministerstvo dopravy ohrožuje nejen kyberbezpečnost vlastního mýtného systému, ale porušuje i platnou smlouvu. Elektronický mýtný systém je klasifikován jako významný informační systém státu, protože shromažďuje strategická data, osobní údaje občanů, ale i uživatelů zpoplatněných komunikací z celého světa. Současný postup ministerstva dopravy a jeho poradce zásadně narušuje bezpečnosti mýtného systému. „Být hackerem, který si chce vydělat a poškodit stát, už netrpělivě stojím frontu před ministerstvem a bez problémů se dostanu k bezprecedentním přístupovým datům,“ upozorňuje na rizika Karel Feix. Kapsch je nucen podniknout k ochraně systému, který státu přináší každoročně miliardy korun, veškeré možné právní kroky, včetně stížnosti k Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) či podnětu k Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ). Podle Feixe bude Kapsch, pokud se nezastaví tento masivní únik citlivých dat o stávajícím mýtném systému, moci nadále jen obtížně garantovat bezpečnost mýtného systému a jeho bezporuchový provoz pro další roky, k čemuž je smluvně vázán.

Další harmonogram kroků kolem mýta dle Ministerstva dopravy ČR dle loňského dodatku ke smlouvě

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tématu mýtného v ČR se věnujeme pravidelně, přečtěte si další texty:

Vláda schválila mýto pro Kapsch na další tři roky11.7.2016

 Mýto může být rozbuškou další vládní krize4.7.2016

Vláda řeší mýto27.6.2016

Ťok potvrdil mýto na tři roky pro Kapsch 22.6.2016

Posudky na mýto potvrzují Kapsch, SkyToll nesouhlasí a vyčkává kroků ÚOHS31.5.2016

SkyToll CZ: Mýto na tři roky bez tendru napadneme28.4.2016

Ťok zadá mýto Kapschi na další 3 roky25.4.2016

ANO se diví, že na ně ČSSD „střílí“ kvůli mýtu. Náboje jí však dalo… 6.7.2016

Prodloužení smlouvy s Kapschem míří do vlády2.2.2016

 

Jiří Reichl