INZERCE

Vizualizace plánované spalovny EVO Komořany. Foto: United Energy

Spalovna odpadu v Komořanech u Mostu se už staví. Jak jsou na tom další projekty se zkratkou ZEVO?

Společnost United Energy ze skupiny EPH odstartovala na konci srpna výstavbu zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO) v areálu teplárny Komořany u Mostu. Dostala se tím do čela pomyslného závodu o to, kdo v Česku postaví páté zařízení, které z komunálního či jiného odpadu vyrábí elektřinu a teplo. Zatím v Česku fungují pouze čtyři ZEVO, a sice v Praze-Malešicích, Brně, Plzni a Liberci.

Projekt známý pod názvem EVO Komořany počítá s energetickým využitím až 150 tisíc tun komunálních odpadů ročně. Mezi přínosy projektu patří snížení spotřeby hnědého uhlí, které je silně zatíženo emisními povolenkami, a také omezení skládkování odpadu v Ústeckém kraji. Předpokládaná výroba ZEVO je až 600 TJ tepla a 60 GWh elektřiny za rok podle způsobu provozování zařízení.

Jak Ekonomický deník již dříve uvedl, výstavba ZEVO na Mostecku vychází na téměř 5,4 miliardy korun bez DPH. Vítězné sdružení, které tvoří Slovenské energetické strojárne (SES), Metrostav DIZ a I&C Energo, nakonec v soutěži podalo nabídku jako jediné. Samotná výstavba spalovny má probíhat do konce roku 2026, v únoru či březnu 2027 by pak měl začít zkušební provoz.

Dodavatele ZEVO vybrala také Skupina ČEZ, jedná se o záměr umístěný v areálu Elektrárny Mělník. Výstavbu zajistí konsorcium společností Metrostav DIZ a Subterra, hodnota zakázky dosahuje 507,5 milionu eur (12,35 miliardy korun). ČEZ příslušnou smlouvu podepsal v září loňského roku, avšak výstavba ZEVO Mělník začne až v příštím roce. Provoz spalovny s kapacitou až 320 tisíc tun odpadu za rok má začít na počátku roku 2028.

Předběžná vizualizace zařízení ZEVO Mělník. Foto: ČEZ

Na třetím místě pomyslného závodu je ZEVO Vráto, za kterým stojí městem ovládaná Teplárna České Budějovice. Investor v současné době hledá dodavatele, který spalovnu s kapacitou na využití 160 tisíc tun odpadu ročně postaví. Teplárna České Budějovice počítá se spuštěním provozu ZEVO v roce 2028, část nákladů chce uhradit dotací z programu HEAT Modernizačního fondu. S takovou dotací ostatně počítají prakticky všichni investoři do nových ZEVO na českém území.

Další projekty jsou zatím v různé fázi povolovacích řízení. Jak Ekonomický deník informoval v únoru, C-energy získalo souhlas úředníků ministerstva životního prostředí ke stavbě nového zdroje typu ZEVO. Zdroj v průmyslovém areálu v Plané nad Lužnicí má mít roční kapacitu na spálení 80 tisíc tun odpadu, rovným dílem se má jednat o směsný komunální a dřevní odpad. Dopravní a energetický stavební úřad při ministerstvu průmyslu a obchodu v červenci zahájil řízení o povolení záměru.

Procesem posouzení dopadu na životní prostředí (EIA) úspěšně prošly ještě tři další záměry na stavbu ZEVO. Jedná se projekt Elektráren Opatovice ze skupiny EPH, které počítají se spalováním 150 tisíc tun odpadu ročně, a také dva menší projekty. Za jedním z nich stojí teplárenská firma Actherm, ta chce v Chomutově místo uhlí spalovat okolo 60 tisíc tun odpadu ročně. S 15 tisíci tunami spáleného odpadu ročně, což představuje zatím nejmenší projekt svého druhu v Česku, počítá projekt firmy CTZ ze skupiny Enetiqa v Uherském Hradišti.

Plánovaná spalovna odpadu (ZEVO) ve Vsetíně nevyšla, tak to MVV Energie (dnes Enetiqa) zkusila jinde. A sice v Uherském Hradišti. Zdroj: MVV Energie CZ

Další dva projekty na stavbu ZEVO nabraly zpoždění kvůli protahujícímu se a stále ještě nedokončenému posouzení dopadu na životní prostředí. Společnost ZEVO Písek, kterou nepřímo vlastní města Písek a Strakonice, chce postavit zařízení s kapacitou 50 tisíc tun odpadu ročně; jedná se přitom již o třetí záměr spalovat odpad v Jihočeském kraji. Menší zařízení o kapacitě 34 tisíc tun odpadu za rok má v plánu postavit ve středních Čechách firma Energo Příbram.

Využití odpadů k výrobě elektřiny a tepla má dlouhou tradici, první takové zařízení bylo spuštěno v Brně již v roce 1905. V současnosti jsou na českém území v provozu čtyři spalovny typu ZEVO v Praze-Malešicích, Brně, Liberci a v Plzni. Podnik Pražské služby v majetku města chystá zvýšení kapacity spalování odpadu, naopak plánovaná investice do třetího kotle ve spalovně SAKO Brno se zřejmě neuskuteční.

Atraktivitu energetického využití odpadu zvýší výrazné omezení pro skládkování odpadu, platné od roku 2030. Podle zákona o odpadech, který byl přijat v roce 2020, navíc postupně do roku 2029 poroste poplatek za ukládání odpadu na skládky. Přednost bude mít materiálové využití odpadu, zhruba jedna čtvrtina odpadu by se měla využít k výrobě elektřiny a tepla.

David Tramba