INZERCE

Pohled na areál Teplárny Karviná. Foto: Veolia Energie ČR (tisk. zpráva)

Stát opět nadělovat miliardy z ModFondu. Největší dotaci získala Veolia na ekologizaci Teplárny Karviná

Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí (SFŽP) v červenci rozhodlo o přidělení dotací z Modernizačního fondu na dalších 40 projektů. Velikostí mezi nimi vyniká pětimiliardová dotace na dekarbonizaci Teplárny Karviná, která zahrnuje multipalivový kotel na spalování odpadů a biomasy a plynový teplárenský zdroj. Hranici jedné miliardy korun překonávají také další přidělené dotace.

Vedle společnosti Veolia Energie ČR, která vlastní Teplárnu Karviná, uspěla také energetická skupiny EPH miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. Ta získá 1,47 miliardy korun na výstavbu paroplynového cyklu PPC2 v elektrárně Komořany na Mostecku a téměř 1,13 miliardy korun na druhou etapu náhrady uhelných bloků v Elektrárnách Opatovice paroplynovými bloky.

Menší objem dotací zamíří také do oblasti dekarbonizace průmyslových podniků. Provedení energeticky úsporných opatření ve sklárně společnosti Crystalex CZ v Novém Boru stát podpoří dotací převyšující 278 milionů korun. Snížení spotřeby neobnovitelné tepelné energie a využití odpadního tepla v bohumínské strojírně Bonatrans Group získá příspěvek od státu ve výši skoro 55 milionů korun.

Větší projekty v oboru průmyslu získaly příspěvek z Modernizačního fondu již v minulých měsících. Patří mezi ně dotace ve výši 2,53 miliardy korun na výstavbu nové jednotky na výrobu polyvinylchloridu (PVC) v neratovické chemičce Spolana, kterou vlastní skupina Orlen Unipetrol. O dalších velkých podpořených projektech společností Al Invest Břidličná, BorsodChem MCHZ a Českomoravský cement informoval Ekonomický deník na konci února.

Co se týká poslední červencové várky podpořených projektů, objevuje se mezi nimi sedm projektů na snižování energetické náročnosti v budovách ve vlastnictví veřejného sektoru. Hned dvakrát zde uspělo České vysoké učení technické (ČVUT), které získá na rekonstrukci dvou budov Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské dotace ve výši 75 a 73 milionů korun. ČVUT přitom již v březnu získalo dotaci 237 milionů korun na rekonstrukci budovy Stavební fakulty.

Početně mezi 40 posledními podpořenými projekty převažují fotovoltaické elektrárny, těch SFŽP v této vlně podpořil celkem 28. Jedná se o menší projekty s dotací v řádu stovek tisíc nebo jednotek milionů korun. Příjemci dotací jsou vesměs města a vesnice, podnikatelský sektor zde zastupuje pouze výrobce cigaret Philip Morris ČR.

Zatím největší dotaci poskytl stát z Modernizačního fondu na přechod Elektrárny Mělník, kterou vlastní Energotrans ze skupiny ČEZ, z uhlí na spalování zemního plynu. Výše této dotace, jak Ekonomický deník již dříve uvedl, přesahuje 7 miliard korun. Více o projektech zmíněných v úvodu se dočtete ve zprávách:

Veolia Energie získá miliardové dotace z Modernizačního fondu na ekologizaci dvou tepláren

Plyn a biomasa místo uhlí. Firma ze skupiny EPH získala souhlas k rekonstrukci Teplárny Komořany

Krajští úředníci schválili přechod od uhlí k plynu v Elektrárnách Opatovice

Více o Modernizačním fondu a čerpání peněz z něj naleznete ve zprávě Modernizační fond nabídne celkem 500 miliard korun. Kdo se podělí o dodatečných 346 miliard?

David Tramba