INZERCE

Fotovoltaická elektrárna Photon Energy v Leetonu v Austrálii. Foto: Photon Energy Group

Skupina Photon Energy loni navýšila tržby o čtvrtinu, ale opět skončila ve ztrátě

Nárůst tržeb o 25 procent na 932 milionů korun zaznamenala v loňském roce firemní skupina Photon Energy, která staví a provozuje solární elektrárny ve střední Evropě i v Austrálii. Navzdory tomu však i opět skončila ve ztrátě, prodělala 162 milionů korun (o rok dříve to bylo -230 milionů korun).

Na úrovni provozního zisku před odpisy (EBITDA) vykázala skupina Photon Energy kladných 246 milionů korun. Do celkové ztráty firmu stáhly vysoké odpisy majetku, úrokové náklady a také loňské zvýšení solární daně v České republice. Jak Ekonomický deník uvedl na konci září, tato změna zapříčinila pokles hodnoty portfolia solárních elektráren v ČR o zhruba 100 milionů korun.

S akciemi Photon Energy se obchoduje na pražské a varšavské burze a také na čtyřech burzách v Německu. V poslední době se firmě na burzách moc nedařilo, její akcie za poslední rok klesly o 55 procent. Dnes po oznámení výsledků obchodování ožilo, akcie na pražské burze vyrostly o sedm procent na 39,60 koruny za kus. Na veřejných trzích se obchoduje také s dluhopisy této mezinárodní skupiny, jejíž vedení sídlí v Praze.

CEO společnosti Photon Energy Georg Hotar. Zdroj: fotobanka spol. Photon Energy

Nejvýznamnějším přírůstkem v portfoliu Photon Energy byly v loňském roce fotovoltaické parky Leeton a Fivebough v Austrálii. Elektřinu vyrábějí od srpna, jejich celkový instalovaný výkon dosahuje 14,5 megawattu. V prosinci firma dokončila první etapu elektrárny Tolna v Maďarsku o výkonu 1,36 megawattu. Celkové portfolio elektráren v majetku Photon Energy se tak rozrostlo na 90,5 megawattu.

Navzdory všem potížím chce Photon Energy v nejbližších letech masivně expandovat. V různém stadiu příprav má fotovoltaické projekty o celkovém výkonu 790 megawattů. Zaměřit se chce na čtyři země – Austrálii (300 MW), Rumunsko (225 MW), Polsko (169 MW) a Maďarsko (95 MW). Projektům na českém trhu se vedení firmy po bolestné zkušenosti se solární daní a dalšími retroaktivními zásahy státu raději vyhýbá.

Photon Energy zatím vlastní a provozuje solární elektrárny hlavně v Česku (15 MW), Slovensku (10,4 MW), Maďarsku (50,5 MW) a Austrálii (14,7 MW). Hlavními akcionáři Photon Energy jsou Čechorakušan Georg Hotar a Čechoaustralan Michael Gartner, dohromady mají 71 procent akcií. Více než 6 procent vlastní přímo Photon Energy, na burzách se obchoduje zbývajících 22,7 procenta akcií.

David Tramba