INZERCE

OKsystem se nesmířil s odmítnutím nabídek ze strany MPSV, podal podnět k ÚOHS

K Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se odvolala firma OKsystem, která neuspěla v opakovaném výběrovém řízení na dodávku Informačního systému dávkových agend označovaného jako IS DAV II. Ekonomickému deníku to potvrdil ředitel firmy Vítězslav Ciml. Firma k tomuto kroku přistoupila poté, co její námitky odmítlo vedení Ministerstva práce a sociálních věcí, které zakázku vyhlašovalo.

Avizovaný krok učinila firma OKsystem, která se specializuje na dodávky softwarových řešení. Podle zjištění Ekonomického deníku se poté, co neuspěla s námitkami u zadavatele zakázky na dodávku informačního systému pro dávkové systémy IS DAV II, kterou vyhlásilo Ministerstvo práce a sociálních věcí, obrátila se svým podáním na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Prakticky to znamená, že tak ještě nekončí anabáze snahy o pořízení nového informačního systému pro dávkové agendy, který bývá označován jako IS DAV II. Ministerstvo práce na konci ledna rozhodlo, že Systém na sociální dávky by měla dodat nová firma DXC Technology s tím, že termín spuštění nového agendového informačního systému by měl být od ledna 2021. V prosinci 2020 totiž vyprší stávající opce na prodloužení dnes používaného softwaru, kterou MPSV uzavřelo loni s OKsystemem. V tuto chvíli je ale víc než jasné, že tento termín nebude dodržen, protože to prakticky není možné. To ostatně potvrdil v rozhovoru i ředitel OKsystemu Vítězslav Ciml. „Pokud mluvím konkrétně o projektu IS DAV II, pak jsem přesvědčen o tom, že projekt 1. 1. 2021 nebude spuštěn tak, aby stávající systémy byly vypnuty. Zároveň jsem však přesvědčen o tom, že MPSV může mít k 1. 1. 2021 funkční a moderní systém, který však nebude výsledkem soutěže IS DAV II,“ řekl tehdy Ciml.

Vítězslav Ciml z OKsystemu: Závislosti MPSV na dodavatelích IT systémů se nelze zbavit

Ředitel konkurenčního DXC Technology Bedřich Max Luft k tomu jen řekl, že předpokládaný termín realizace, byl povinnou součástí nabídky a vycházel z v té době platného zadání a předpokladů časování projektu. „Jako v každém projektu, může i zde dojít ke změně požadavků na řešení i jeho časování. DXC disponuje zdroji a procesy dostatečnými k tomu, abychom mohli na takové změny reagovat a v jednáních nalézt oboustranně vhodné řešení,“ řekl Luft.

Šéf DXC Technology Luft: Stát na IT systémech může ušetřit stamiliony ročně

Zajímavé je, že v této zakázce už OKsystem jednou u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže uspěl. A to, když se odvolal proti vyloučení z tendru. Ministerstvo tehdy argumentovalo tím, že OKsystem je nespolehlivý s odkazem na § 2002 nového občanského zákoníku, podle něhož byla firmě vypovězena smlouva na realizaci předcházející zakázky IS DAV I. 

Tuto argumentaci OKsystem odmítá a napadl ukončení smlouvy u soudu žalobou z prosince 2017. Dosud nebylo jediné soudní státní, první líčení je naplánováno na 4. dubna. Celou situaci navíc komplikuje to, že OKsystem jedná o smíru v této věci s novým vedením MPSV v čele s ministryní Janou Maláčovou (ČSSD).

Vedení OKsystem nejvíce vadilo, že výpověď MPSV byl podána podle § 2002 občanského zákoníku. Na základě tohoto rozhodnutí byla dále firma označena ministerstvem za nezpůsobilého dodavatele, což by mohlo znamenat, že by byla zařazena na seznam firem, které se nemohou tři roky účastnit veřejných zakázek, což umožňuje zákon o zadávání veřejných zakázek.

Ještě než ÚOHS rozhodl, MPSV vyloučení OKsystemu zrušilo a vzalo jej zpět do soutěže, ve které pak vyhlásilo vítězem DXC Technology zejména kvůli ceně, která odpovídala původně předpokládané ceně zakázky 270 milionů korun. OKsystem nabízel přes 800 milionů.

Bude tedy zajímavé sledovat, jak se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vypořádá s další stížností na stejnou zakázku.

Jiří Reichl