INZERCE

Slovenský úřad povolil firmě VSEH převzít část zákazníků od ČEZ

Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) povolil tamní firmě Východoslovenská energetika Holding (VSEH) převzít slovenské zákazníky společnosti ČEZ z řad domácností. Úřad o tom dnes informoval ČTK. Jeho rozhodnutí je ve zmiňovaném případu již pravomocné.

Elektrárenský holding ČEZ minulý týden na konferenci „Moderné trendy v európskej energetike“ v Bratislavě oznámil vstup své divize ČEZ ESCO na tamní trh a stáhnutí se z maloobchodního trhu – podrobně jsme informovali v textu ČEZ ESCO vstupuje na slovenský trh, bude spolupracovat s SPP. Včera přišla z Bratislavy zpráva, že část klientů ČEZu může převzít VSEH.

VSEH, ve které menšinový podíl a manažerskou kontrolu drží energetická skupina Innogy, získá asi 50.000 zákazníků, kteří dosud odebírali elektřinu či plyn od společnosti ČEZ Slovensko. Ta je dceřinou společností ČEZ.

Antimonopolní úřad poukázal na to, že VSEH je sice nejvýznamnějším podnikem v oblasti dodávek elektřiny na východě Slovenska, zároveň ale podíl domácností ČEZ v regionu je podle něj minimální. Úřad tak dospěl k závěru, že transakce neohrozí soutěž na trhu.

Prodej svých zákazníků z řad domácností na Slovensku zdůvodnil ČEZ tím, že v zemi pod Tatrami se chce soustředit především na nabídku pro firemní zákazníky a na energetické služby pro firmy a veřejný sektor.

-čtk-