INZERCE

Stavba čerpací stanice u dálnice D3 u Chotýčan. Ilustrační snímek. Foto. ŘSD

Dálniční známka v Česku v novém roce podraží. Bezemisní automobily jezdí zdarma

Řidiči si od nového roku opět připlatí za dálniční známku. Roční dálniční poplatek podraží o 140 korun na 2440 korun. Jednodenní známka se pak navýší o desetikorunu na 210 korun. Informovalo o tom ministerstvo dopravy. Poprvé se také cena zvyšuje automaticky na základě takzvaného indexu růstu spotřebitelských cen a kvůli meziročnímu prodloužení dálniční sítě.

Poplatek za užívání dálniční sítě mají i nadále odpuštěný na základě evropské směrnice bezemisní vozidla na elektrický pohon nebo na vodík.

Hybridní vozidla s kombinovaným množstvím emisí platí 25 procent sazby časového poplatku. U vozidel poháněných zemním plynem nebo biometanem zůstane podle resortu dopravy sazba časového poplatku poloviční. Cena celoroční známky se naposledy zvyšovala letos v březnu. Po 12 letech se zvýšila z 1500 korun na 2300 korun.

„Mechanismus automatické valorizace všech sazeb časového poplatku jsme do zákona dali, abychom cenu za užívání dálnic dlouhodobě udrželi na stabilní úrovni, která odpovídá vývoji cen a rozsahu dálniční sítě,“ uvedl ke zvyšování cen ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Dodal, že pokud se naplní příznivá makroekonomická predikce pro příští rok, nelze už očekávat zásadnější meziroční zvyšování cen.

„Důležité také je, že veškeré peníze z dálničních známek vracíme do výstavby a údržby dálnic, fakticky tedy těm, kteří je platí,“ poznamenal také ministr dopravy.

V roce 2024 má ministerstvo dopravy v plánu zprovoznit dohromady přes 100 kilometrů nových úseků dálnic. Jen část z nich zprovozněná do léta 2024 se ale podle úřadu projeví v sazbě časového poplatku pro rok 2025, zbytek zprovozňovaný v druhé půlce roku se do ceny promítne až v roce 2026.

Aktuálně měří česká dálniční síť podle resortu dopravy 1340 kilometrů, z toho je bez povinnosti mít zaplacený dálniční poplatek 226 kilometrů. V roce 2022 přibylo na dálniční síti 21,2 kilometru komunikací, v roce 2023 to bylo celkem 15,4 kilometru.

(teč)