INZERCE

Dividendy poslaly běžný účet do deficitu

Běžný účet platební bilance v červnu v souladu s naším očekávání vykázal deficit, když se naplno projevila probíhající dividendová sezóna.

Čísla také stále potvrzují výbornou vnější pozici české republiky, když česká ekonomika vykazuje výrazné přebytky zahraničního obchodu. Celkově záporná bilance běžného účtu zmírňuje tlak na kurzový závazek. V červnu tedy centrální banka nemusela k jeho obraně být na trhu příliš aktivní.

Zahraniční obchod pokračuje v excelentních výsledcích a podporuje nejenom běžný účet ale přidává i výrazný příspěvek do růstu HDP. Přebytek zahraničního obchodu nafukuje rostoucí poptávka po autech z eurozóny, která zvyšuje importy. Dovozy naopak tento rok meziročně stagnují. K tomu stále přispívají relativně nízké ceny ropy, ale i slabá investiční aktivita. Rostoucí domácí spotřeba pak tyto výpadky dovozů pouze vyrovnává. Přebytky na běžném účtu tak brzdí pouze probíhající dividendová sezóna. Nad rámec dividend bude přicházející likviditu skupovat centrální banka v rámci svých devizových intervencí. Celkově by tento rok běžný účet měl skončit ve vysokém přebytku a potvrdí tak silnou vnější pozici české ekonomiky.

Viktor Zeisel, ekonom, Komerční banka