INZERCE

Teplárna UCED Bio v Kutné Hoře. Foto: UCED Bio

Hubáčkův UCED začal stavět bateriové úložiště v Kutné Hoře, hotové bude do šesti měsíců

Energetická skupina UCED, která patří do koncernu Creditas byznysmena Pavla Hubáčka, investuje desítky milionů korun do bateriového úložiště energie. Velkokapacitní úložiště v Kutné Hoře s výkonem 4 MW a kapacitou 4,4 MWh bude sloužit k poskytování služeb výkonové rovnováhy pro ČEPS, zejména k udržování stabilní frekvence v elektrické síti.

Bateriové úložiště chce UCED využít také k obchodování pozic na krátkodobém trhu s elektřinou, organizovaném společností OTE. „Projekt moderního bateriového úložiště s vodním chlazením je aktuálně ve fázi realizace. Uvedení do provozu očekáváme během prvního čtvrtletí roku 2025,“ uvedl na dotaz Ekonomického deníku výkonný ředitel UCED Jiří Kratochvil.

Vlastníkem nového bateriového úložiště bude společnost UCED Bio, což je vlastník teplárny v areálu ČKD Kutná Hora. Ke kombinované výrobě elektřiny a tepla zde využívá biomasu, a sice obilnou a řepkovou slámu nebo cíleně pěstované energetické plodiny. Od roku 2022 zde provozuje ještě elektrokotel o výkonu 25 MW, se kterým pomáhá provozovateli české elektroenergetické soustavy, společnosti ČEPS, vyrovnávat napětí v síti.

Velkokapacitní bateriové úložiště v Kutné Hoře umožní navýšit výkon agregačního bloku, do kterého jsou zapojeny energetické zdroje skupiny UCED. Ta bude díky němu schopna rozšířit portfolio služeb výkonové rovnováhy (SVR) pro ČEPS o službu automatické regulace frekvence. Jak Ekonomický deník uvedl v minulém týdnu, UCED patří spolu s firmami C-Energy a Nano Energies CZ mezi relativně nové dodavatele SVR, kteří jsou v soutěžích organizovaných společností ČEPS rok od roku úspěšnější.

Bateriové úložiště v areálu Urbanity Campus Tachov. Foto: Urbanity (tisk. zpráva)

Velké baterie jsou poměrně novou technologií, která slouží k vyrovnávání výroby a spotřeby elektrické energie. Na trhu se uplatňují bateriová úložiště různých velikostí – od malých domácích až po velké instalace o výkonu v řádu megawattů. Zatím největší takové úložiště energie vyrostlo ve Vraňanech na Mělnicku, investorem je firma E.nest Energy ze skupiny Decci. Jeho výkon dosahuje 20 megawattů a úložná kapacita 22 megawatthodin (MWh).

Tato nová oblast energetiky láká také Skupinu ČEZ, která má v plánu postavit do konce desetiletí bateriová úložiště o výkonu až 300 megawattů. Zatím postavila dvě taková zařízení v Elektrárně Tušimice a v Ostravě-Vítkovicích. Velké baterie pro ukládání energie už dnes provozují také energetické skupiny E.ON, SUAS, C-energy a Solar Global.

Jejich výstavba se rozjela navzdory faktu, že baterie zatím fungují doslova v „právním vakuu“. Novela energetického zákona (známá pod označením Lex OZE 3), která upravuje podmínky pro ukládání energie, flexibilitu a agregaci, stále ještě nebyla schválena. Nyní leží v poslanecké sněmovně, přičemž její projednání ve druhém čtení bylo na 112. schůzi přerušeno.

David Tramba