INZERCE

Vizualizace nového modulárního reaktoru AP300. Foto: Westinghouse (tisk. zpráva)

Američané vyrazili do Prahy. Westinghouse chce uhrát aspoň zakázku na menší reaktory pro ČEZ

Velké jaderné bloky už zřejmě Westinghouse v České republice nepostaví. O to více se teď zaměřuje na menší modulární bloky. Do Prahy přijeli top manažeři americké centrály Westinghouse a lobbují za svou technologii. Podepsali také memoranda o spolupráci s 35 českými podniky, které by se mohly na výstavbě nových bloků podílet.

Některé z nich konkrétně zmínil ředitel Westinghouse pro český a slovenský trh Petr Brzezina. Jmenoval společnosti Škoda JS, Doosan Škoda Power, Sigma Group, I&C Energo, ZAT, Armatury Group a stavební koncern Metrostav. Vedle případných zakázek na stavbě nových jaderných bloků v Česku jim chce nabídnout také podíl na výstavbě bloků typu AP300 v dalších zemích.

Možné přínosy se pokusila vyčíslit studie, kterou zpracovala poradenská firma PricewaterhouseCoopers (PwC). Pokud by v Česku vzniklo deset bloků s reaktory AP300, navýšilo by to podle této studie HDP o 95 miliard korun. Dalším přinosem by byl vznik 8500 kvalifikovaných pracovních míst. Každý blok postavený v zahraničí by českým firmám zajistil zakázky v odhadované výši 4,8 miliardy korun.

Generální ředitel společnosti Westinghouse Patrick Fragman na úterním setkání s novináři doplnil, že licencování bloku AP300 začne ve Spojených státech v příštím roce a potrvá zhruba 20 měsíců. Okolo roku 2030 chce Westinghouse začít stavět první 300megawattové bloky. Ideálně hned ve třech zemích souběžně – v USA, Velké Británii a České republice.

Petr Brzezina, ředitel Westinghouse Electric Czech Republic. Foto: Jan Rasch

Výběr dodavatele prvního modulárního reaktoru probíhá ve stínu „velkého“ jaderného tendru, který dle červencového oznámení premiéra Petra Fialy vyhrála korejská společnost KHNP. ČEZ již v březnu uvedl, že dodavatele prvního menšího bloku chce vybrat do konce tohoto roku. Ve hře zůstávají tři zájemci – vedle Westinghouse ještě japonsko-americké konsorcium GE Hitachi s 300megawattovým varným reaktorem a britský Rolls-Royce s blokem o výkonu 470 MW.

Dobře informované zdroje Ekonomického deníku z jaderné branže dávají největší šance britskému uchazeči, který získává kladné body vstřícností a zájmem o širokou spolupráci s českými dodavateli. Nejmenší šanci má prý GE Hitachi, které dává najevo, že má zájemců o svou technologii dost a že o zakázku v Česku až tak moc nestojí. GE Hitachi sází na technologii varných reaktorů, která je obecně považována za méně bezpečnou oproti tlakovodním reaktorům.

Skupina ČEZ plánuje do roku 2045 postavit až deset menších modulárních reaktorů o souhrnném výkonu tři gigawatty. První z nich má vyrůst do roku 2035 v areálu Jaderné elektrárny Temelín, na něm se chce ČEZ s novou technologií seznámit. Další bloky chce stavět v lokalitách dnešních uhelných elektráren (například v severomoravských Dětmarovicích a severočeských Tušimicích) a využije je vedle výroby elektřiny i jako teplárenský zdroj.

Vedle Česka je ve hře také britský trh. Tamní vláda loni v červenci spustila soutěž, jejímž cílem je nalézt ekonomicky nejvýhodnější technologii menších modulárních reaktorů. První z nich mají zahájit provoz okolo roku 2035. Letos v březnu unikla do médií informace či spekulace, že nákladově nejvýhodnější je Westinghouse AP300, zatímco domácí Rolls-Royce SMR je za ním na druhém místě. Vyhodnocení britské soutěže se opožďuje, hotové bude snad na konci tohoto roku.

David Tramba