INZERCE

Budova elektrárny Alpaslan 2 na východě Turecka. Zdroj: tisková zpráva spol. Energo-pro

Největší český investor do vodních elektráren loni vydělal skoro 5 miliard korun

Firemní skupina DK Holding Investments, která zastřešuje aktivity byznysmena Jaromíra Tesaře v oboru energetiky, loni udržela solidní ziskovost z předchozího roku. Čistý zisk dosáhl výše 197,5 milionů eur (4,9 miliardy korun), což bylo o 10,8 procenta méně než o rok dříve. V letech 2020 a 2021 byl DK Holding ve ztrátě. Vyplývá to z informací v nedávno zveřejněné výroční zprávě.

Pokles cen elektřiny z rekordních hodnot roku 2022 se projevil v meziročním snížení tržeb o 24 procent na 1,406 miliardy eur (34,7 miliardy korun). Současně však Tesařovy firmy v oboru dodávek elektřiny výrazně ušetřily za nákup energie z externích zdrojů. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) skupiny DK Holding Investments meziročně vzrostl o 4,4 procenta na 381 milionů eur.

Hlavním oborem působnosti skupiny DK Holding Investments je vodní energetika. V Česku vlastní jen dvě menší hydroelektrárny, většinu aktiv má Tesařova firemní skupina v zahraničí – hlavně v Turecku, Gruzii a Bulharsku. Většina vodních elektráren a dalších energetických společností ve skupině DK Holding Investments spadá pod hlavní podskupinu Energo-pro, která své loňské výsledky zveřejnila již v dubnu.

Nejvýznamnější událostí loňského roku pro Energo-pro i mateřský DK Holding byla akvizice společnosti Xallas ve Španělsku, kterou se podařilo dokončit v říjnu. Získala díky tomu deset vodních elektráren o celkovém výkonu 167 megawattů a projekt přečerpávací vodní elektrárny o plánovaném výkonu 400 megawattů. Přesnou výši kupní ceny Energo-pro neuvedlo, dá se však odhadnout podle překlenovacího úvěru ve výši 300 milionů eur.

Vodní elektrárna Santa Uxía ve Španělsku. Foto: Energo-pro

Expanze do Španělska se projevila v rostoucím zadlužení skupiny DK Holding Investments. Ta se během loňského roku zvýšila z 1,015 miliardy na 1,205 miliardy eur, z toho 954 milionů eur (23,6 miliardy korun) je v podobě emitovaných dluhopisů. Když vezmeme v úvahu volnou hotovost (185 milionů eur) a výši EBITDA, míra zadlužení není nijak vysoká.

Dalším krokem v růstu DK Holdingu je vstup na jihoamerický kontinent. Ve výstavbě je první vodní elektrárna v Kolumbii. Jedná se o projekt Chorreritas o výkonu 20 megawattů. Výroba elektřiny v elektrárně, která vznikne na řece San Andrés, bude dosahovat 120 GWh ročně. Energo-pro již chystá dvě další vodní elektrárny ve zmíněné jihoamerické zemi, které svým výkonem překonají první budovanou hydroelektrárnu.

Vedle již zmíněné skupiny Energo-pro zahrnuje DK Holding Investments firmy z oboru výroby technologií pro vodní elektrárny – slovinský Litostroj Power a český Litostroj Engineering, dvě menší vodní elektrárny na Labi, tureckou vodní elektrárnu Karakurt a projektové firmy chystající výstavbu dalších vodních elektráren v Turecku a Indonésii.

David Tramba