INZERCE

Výjezdové vozidlo ostrahy Vojenských lesů a statků. Foto: Ministerstvo obrany

Obrana zadá ostrahu objektů bez výběrového řízení

Ministerstvo obrany hodlá zadat ostrahu svých sedmnácti objektů státnímu podniku Vojenské lesy a statky. Vyplývá to z materiálu pro vládu.

Další z řady zakázek zadaných na základě „in-house“ výjimky bude projednávat vláda. Obrana chce napřímo svému státnímu podniku Vojenské lesy a statky zadat ostrahu „17 vojenských objektů útvarů a zařízení Armády České republiky s cílem zamezení pohybu neoprávněných osob ve vojenském objektu, které by mohly být příčinou vzniku škod a ztrát na majetku státu.“ Smlouva by měla být uzavřena od 1. ledna 2017 na tři roky a předpokládaná cena je 158,82 milionů korun.

Česká republika je často kritizována za zadávání veřejných zakázek bez výběrového řízení, jak jsme upozornili například v textu Jsme nejlepší v Evropě! Zadáváme nejvíc tendrů bez soutěže. Sobotkům kabinet proto si zřídil speciální pracovní skupinu, která má posuzovat vhodnost zadání zakázky bez soutěže. Jednou z podmínek je, že uvažovaný dodavatel musí vykonávat většinu své práce pro zadavatele. Podobnou komisi má i ministerstvo pro místní rozvoj jako garant veřejných zakázek obecně. V tomto případě ministerská komise postup bez výběrového řízení schválila. „Důvodem zadání veřejné zakázky je nemožnost zabezpečení ochrany objektů vlastními silami rezortu MO z důvodu nedostatečných tabulkových počtů osob. V případě nerealizování veřejné zakázky budou ostrahu objektů zabezpečovat jednotlivé vojenské útvary a zařízení vlastními silami na úkor plnění jejich odborných úkolů. Vojáci vyčleněni na střežení objektů by se nemohli podílet na stěžejních úkolech zejména v oblasti zajištění obranyschopnosti České republiky a v rámci plnění jejich úkolů ve prospěch Organizace Severoatlantické smlouvy,“ zdůvodňuje svůj postup ministerstvo obrany.

Vojenské lesy a statky, státní podnik vlastněný Ministerstvem obrany ČR, má základní kapitál přesahující 1,5 miliardy korun a 2110 zaměstnanců. V divizi ostrahy jich pracuje 1440. Státní podnik už od roku 2005 vykonává ostrahu některých vojenských objektů. „S poskytovanou službou jsou dlouhodobé dobré zkušenosti, služba je poskytována komplexně včetně místa centrálního dohledu. K zabezpečení této služby je v současné době uzavřeno 12 smluv s místy plnění na území celé České republiky a finančním objemem přesahujícím 21,8 mil. Kč měsíčně bez DPH,“ uvádí se ve zprávě pro ministry Sobotkova kabinetu.

Jiří Reichl

O veřejných zakázkách čtěte více zde:

Stát nakoupí miliardu listů papíru za 120 milionů korun

Jsme nejlepší v Evropě! Zadáváme nejvíc tendrů bez soutěže

Veřejných zakázek bez soutěže loni přibylo. V Česku jich je třikrát víc než jinde…