INZERCE

Známe první jména kandidátů na zmocněnce pro jádro

Do tendru na vládního zmocněnce pro jadernou energii vypsaném ministerstvem průmyslu, se přihlásilo pět uchazečů. Prvním potvrzeným jménem je Václav Bartuška, spekuluje se i o Jánu Štullerovi z „jaderného“ úřadu.

Na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR (MPO) ve čtvrtek otevírali členové výběrové komise obálky s přihláškami do tendru na vládního zmocněnce pro jadernou energetiku. Celkem se přihlásilo pět lidí. MPO odmítlo jména specifikovat. Ekonomickému deníku se podařilo zjistit prozatím dvě jména. Václav Bartuška a Ján Štuller.

Václav Bartuška. Zdroj: wikipedie
Václav Bartuška. Zdroj: wikipedie

Bartuška svou kandidaturu potvrdil. „Ano, přihlásil jsem se. Nic víc k tomu v této chvíli není dodat,“ napsal v sms zprávě Ekonomickému deníku Bartuška. Jána Štullera se nepodařilo kontaktovat, aby kandidaturu potvrdil.

Václava Bartušku, současného mimořádného velvyslance ČR pro jadernou bezpečnost není třeba moc představovat. Ještě jako student nahlédl do politiky v revolučním roce 1989, kdy byl jedním z lídrů Sametové revoluce. Zasedal v parlamentní vyšetřovací komisi k událostem 17. listopadu, z jejíž činnosti vznikla kniha Polojasno. Později novinář a nyní politik, který se věnuje energetické bezpečnosti. Mj. má na starost dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Více o jeho kariéře najdete zde. Jeho rozhodnutí přihlásit se o post jaderného vládního zmocněnce je tedy logické.

Stejně logické je u veřejnosti ne příliš známého, ale v odborných kruzích vysoce ceněného odborníka Jána Štullera, který v současné době zastává pozici ředitele Odboru pro licencování nového zdroje Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

 

Jan Stuller_CV
CV Jána Štullera_zdroj: www.sujb.cz
Ján Štuller (vlevo) s předsedkyní SÚJB Danou Drábovou a americkým velvyslancem Andrew Shapirou.
Ján Štuller (vlevo) s předsedkyní SÚJB Danou Drábovou a americkým velvyslancem Andrew Shapirou.

 

„Jedním z prvních úkolů zmocněnce bude koordinovat v úzké součinnosti se stálým výborem přípravy materiálu pro vládu, který bude podkladem pro rozhodnutí o zvolení investičního a obchodního modelu výstavy nového jaderného zdroje,“ uvedl mluvčí MPO Filip Matys v březnu, když se tendr připravoval.

Vznik zmocněnce a stálého výboru pro jadernou energetiku vyplynul z plánu rozvoje jaderné energetiky v ČR, který v lednu schválila vláda. Loni schválila Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR, který počítá se stavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Zbývá však dořešit obchodně-dodavatelský model výstavby, s čímž by měl mimo jiné pomoci nově vzniklý výbor.

Už v březnu se na svém prvním zasedání sešel nový stálý výbor pro jadernou energetiku, který má nad výstavbou také dohlížet. V čele výboru je ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Budoucí zmocněnec má být místopředsedou výboru. Do doby, než bude vybrán, ho zastupuje Mládkova náměstkyně pro energetiku Lenka Kovačovská.

Jiří Reichl