INZERCE

Farma větrných elektráren. Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

Energetika převrácená naruby: elektřina byla ve dne levnější než v noci

Po dlouhé roky platilo, že elektřina je ve dne vzhledem k vyšší spotřebě dražší než v noci. Ale i toto zažité pravidlo přestává někdy platit. V pátek i v sobotu byla elektřina na českém spotovém trhu levnější v denních hodinách. Způsobila to vysoká výroba větrných elektráren v okolních zemích.

Tuto anomálii lze najít třeba v informacích vydávaných společnosti OTE, která má na starosti organizování krátkodobého trhu s elektřinou. Konkrétně v pátek 11. února vyšla elektrická energie v denní době od 8 do 20 hodin (takzvaný peak) na 185,50 eura za megawatthodinu, v nočních hodinách (off-peak) byla o čtyři eura dražší.

Ceny elektřiny na denním trhu OTE v pátek 11.2.2022. Zdroj: OTE

Do extrému zašla situace v sobotu 12. února, kdy v denních hodinách od 8:00 do 20:00 se za elektřinu platilo 139,70 eura za MWh, zatímco ve zbytku dne to bylo 152,20 eura za MWh. Do třetice ještě data za neděli: peak za 87 eur/MWh, noční hodiny za 105,75 eura/MWh. Podle vyjádření společnosti OTE je to způsobeno vyšší predikci síly větru v Německu v denních než nočních hodinách.

Ceny elektřiny na denním trhu OTE v sobotu 12.2.2022. Zdroj: OTE

Jak dále uvedla mluvčí OTE Zuzana Dvořáková, rozdíl v cenách ve prospěch peaku oproti off-peaku se objevují v posledních dvou letech častěji. Dosud se tak stávalo hlavně během léta, když slunečné počasí umožnilo vysokou výroby elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách.

Ukazuje se, že stále větší vliv na krátkodobé trhy s elektřinou mají předpovědi výroby z větrné a sluneční energie. Bez spolehlivých aplikací predikujících počasí se dnes obchodníci s elektřinou už neobejdou. V závislosti objemu výroby větrných a fotovoltaických elektráren totiž cena elektřiny na denním a vnitrodenním trhu roste a padá až o desítky procent.

Co se týká minulých dní, příznivé byly hlavně podmínky pro větrné elektrárny. Například v pátek v odpoledních hodinách vyráběly podle webu electricityMap.org větrné parky v Německu, Dánsku, Švédsku a Polsku na zhruba 55 procent instalované kapacity, v Rakousku na více než 40 procent. Díky vytlačení části relativně drahých plynových elektráren z trhu došlo k poklesu cen elektřiny.

Vysoká výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů spolu s mírným průběhem zimy aspoň částečně stlačila ceny elektřiny dolů. Například základní měsíční pásmo březen 2022 na německé burze EEX od počátku roku kleslo z 210 na 161 eur za MWh. Elektřina nicméně zůstává dál nepříjemně drahá, hlavně s ohledem na vysokou cenu zemního plynu (vliv omezených dodávek z Ruska i dalších faktorů) a emisních povolenek.

David Tramba