INZERCE

Znečištění. Ilustrační foto. Zdroj: Wikimedia Commons, Eric Jones (CC BY-SA 2.0 )

Moravskoslezský kraj začne schvalovat žádosti na výměnu kotlů

Obyvatelé Moravskoslezského kraje v aktuální výzvě na výměnu starých kotlů za ekologické vytápění zatím zaslali kraji žádosti za zhruba 580 milionů korun. První žádosti budou krajští radní schvalovat v příštím týdnu.

Další kolo kotlíkových dotací začíná, jak jsme informovali v textu Začíná další vlna kotlíkových dotací. Víme, které obce mají nárok – seznam uvnitř textu, který vyšel na konci prázdnin, jedním z prvních krajů, kde budou žádosti posuzovány, bude Moravskoslezský.

Celkem je pro obyvatele Moravskoslezského regionu připraveno 900 milionů korun a počítá se s tím, že peníze postačí na obměnu zhruba 8500 kotlů, řekla dnes mluvčí krajského úřadu Petra Špornová. Během prvních dvou týdnů kraj přijal přes 5600 žádostí. Mezi velkými městy je zatím největší zájem v Ostravě, odkud už kraj dostal více než 430 žádostí. Ostrava se rozhodla, že ze svého rozpočtu přispěje částkou až 10.000 korun všem žadatelům, kteří vlastní rodinný dům na území města. Příspěvek získají v případě, že ke dni podání žádosti o dotaci nebudou dlužit městu ani jeho organizacím žádné peníze. Bezdlužnost zájemci prokazují čestným prohlášením. Nově navíc město lidem nabídlo možnost bezúročné půjčky. Po Ostravě patří k městům s nejvyšším počtem žadatelů například Třinec, Opava či Frýdek-Místek.

„Lidé začali hned v prvním dnu osobně přinášet a zasílat poštou potřebné dokumenty, i když lhůta pro jejich doložení je deset pracovních dnů po podání žádosti. V současné době máme doručeno 4757 listinných žádostí, z nichž mírně převažuje osobní podání nad zasláním poštou,“ uvedla náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová (ANO).

Elektronický příjem žádostí i podání jejich listinných verzí je zatím bez problémů. „Vyhodnocování žádostí a jejich předkládání ke schválení radě probíhá podle pořadového čísla, které žádost získala při elektronickém odeslání. První skupina žadatelů bude schválena na radě kraje 26. září,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Krkoška (ANO).

Po schválení žádosti žadatelé obdrží e-mail, poté budou připraveny k podpisu smlouvy o poskytnutí dotace. Smlouva bude žadatelům zaslána na jejich e-mail a žadatelé obdrží také upozorňovací textovou zprávu na své telefonní číslo.

Žádosti o kotlíkovou dotaci mohou zájemci podávat na adrese https://kotliky.msk.cz/. Podporovanými zdroji vytápění jsou v tomto kole automatické kombinované kotle na uhlí a biomasu, kotle výhradně na biomasu a kondenzační plynové kotle a tepelná čerpadla.

-čtk, -chl-