INZERCE

Profil společnosti Prisko, která koupí OKD

Vizitka státní společnosti Prisko (věřitelé firmy OKD v úpadku dnes schválili plán reorganizace, který počítá s tím, že doly a provozní majetek budou vloženy do nové společnosti OKD Nástupnická, v níž byl 100 procent akcií mělo získat Prisko).

– A. s. Prisko byla založena v říjnu 1992 v rámci privatizace mladoboleslavské automobilky do rukou společnosti Volkswagen (odtud i název – privatizace Škoda). Vznikl tehdy také zbytkový státní podnik Stasko, jenž se staral o vypořádání restitučních nároků.

– Vlastníkem Priska byl nejprve Fond národního majetku, poté Konsolidační banka, následně její nástupnická Česká konsolidační agentura. Od roku 2008 je jediným akcionářem firmy stát zastoupený ministerstvem financí (MF).

– „O co Volkswagen zájem neměl – rekreační zařízení, a tak dále včetně dluhu, jsme nechali na staré Škodě přejmenované na Prisko,“ popsal roli společnosti někdejší český ministr průmyslu Jan Vrba. Role Priska kolem privatizace Škody Auto, ve které se podnik věnoval i vypořádání souvisejících restitucí, již prakticky skončila.

– V posledních letech využívá stát Prisko i k půjčování peněz firmám, na kterých má zájem, kterým ale ČR někdy kvůli evropským pravidlům nemůže pomoci přímo.

– Prisko tak v roce 2012 půjčilo zhruba 100 milionů Kč státem vlastněné Explosii (úvěr byl již splacen včetně úroků) a v letech 2013 a 2014 poskytlo úvěry za celkem 216 milionů Kč slovinské papírně Vipap Videm Krško, která patří ČR a kterou se MF pokouší prodat.

– Loni prostřednictvím Priska poskytlo MF úvěr OKD až 700 milionů Kč (firma zatím vyčerpala jen 150 milionů). Letos v dubnu vláda schválila, že Prisko nabídne za těžební společnost 80 milionů Kč; smlouva byla následně uzavřena.

– Loni v říjnu se Prisko stalo majitelem pětiny akcií Českých aerolinií. Podíl v dopravci, ve kterém patří většina Korean Air a společnosti Travel Service, převzalo od státního Českého Aeroholdingu, hodnotu transakce společnosti státu neuvedly.

– Prisko podle databáze Prodata zaměstnává dva lidi (k roku 2015), předsedou představenstva je Marian Klásek.

– Za rok 2015 společnost vykázala zisk 13 milionů Kč. Základní kapitál má zhruba 795 milionů Kč.

-čtk-