INZERCE

Nový zákon o hazardu je výhrou pro všechny, přináší zlepšení pro občany, stát i hazardní průmysl

Nový zákon o hazardu je výhrou pro všechny, přináší zlepšení pro občany, stát i hazardní průmysl
Výherní automaty. Ilustrační foto. Zdroj: www.pixabay.com
Sněmovnou právě schválený zákon o hazardních hrách ukončuje tuzemské hazardní eldorádo a nastoluje férové podmínky jak pro hráče, tak pro hazardní podnikatele i stát. Ze stavu, kdy hazardní mafie snadno a doslova strojově okrádala statisíce obyvatel, se díky zákonu dostáváme do stavu, kdy negativní sociálně-patologická rizika hazardu rapidně klesnou.
Speciální péče je v zákoně věnována nejnebezpečnějšímu druhu hazardu: technickým hrám, neboli automatům. V podstatě neregulované objemy proher (až statisíce během pár desítek minut) jsou nyní zastropovány, byť dle mého názoru zbytečně benevolentně vysoko. Zákon jde dále nově vstříc samoregulační poptávce hráčů na automatech – každý si bude moci nastavit sebeomezující finanční či časové limity nebo si dokonce na delší dobu zakázat hraní. Po dvou hodinách bude nucen hráč na 15 minut přestat, aby měl příležitost se vzpamatovat, hraje-li příliš rizikově. Každá herna bude přes noc od 3 do 10 hodin mimo provoz, jen kasina budou moci být otevřeny nonstop. Všichni hráči také bude vždy přesně vědět, kolik peněz už prohrál. Hrát na automatech nebudou moci lidé na sociálních dávkách nebo v osobním bankrotu. V trestním řízení budou moci soudy ukládat i tresty zákazu hraní, který díky nově zavedenému registru hráčů bude vynutitelný. Herny a kasína nebudou moci být nadále v kostelech, školách, nemocnicích a podobně, ale díky pozměňovacímu návrhu poslanců se objeví na nádražích a dokonce i v kulturních a sportoních zařízeních. To však mohou změnit obce prostřednictvím vlastních vyhlášek, včetně úplného zákazu.
V konečném důsledku těchto regulací lze očekávat značný propad v počtu automatů až na pětinu či méně, takže všemi uvedenými opatřeními se sníží jak samotné riziko, tak i rychlost pádu hráčů do závislosti a menší část nejrizikovějších hráčů bude za hry zcela vyloučena.
Ještě o něco vyšší nároky budou kladeny na hraní přes internet: každý bude moci vkládat a přijímat jen prostřednictvím své vlastní platební karty a denní strop pro vklad nebo výběr z hracího na bankovního konta bude zastropován na pět tisíc, takže atraktivita a hlavně rizikovost nebude nikterak vysoká. Ministerstvo financí bude moci zakázat nejen přístup běžných českých uživatelů, ale hlavně i jejich bankovní transakce. Zda je blokace černých imternetových portálů skutečně problematická, jak poukazují lidé z internetového průmyslu, jistě brzy ukáže praxe a jistě bude příležitost zákon precizovat nebo v této části zrušit.
V důsledku uvedených opatření lze v konečném důsledku očekávat snížení sociálních výdajů státu, snížení majetkové kriminality a zlepšení bezpečnosti a veřejného pořádku v místech se stávající vyšší koncentrací hazardních příležitostí. Dopady lze očekávat i v poklesu závislých či sebevražd. Z nového zákona o hazardních hrách budou tak mít užitek i lidé, kteří vůbec hazardu neholdují.
Na druhé straně získají podnikatelé možnost za férových technických a daňových podmínek a bez stigmatu mafiánů provozovat hazard. A budou také konečně ochráněni před nelegální konkurencí na internetu nebo v podobě kvízomatů.
Pro stát se zlepšuje nejen fiskální stránka, ale rapidně také stoupá vymahatelnost práva skrze nové dozorové pravmoci a přesně definovaný výčet možných přestupků a správních deliktů provozovatelů s pokutami až 50 milionů či zákazem činnosti. Hraní na automatech bude probíhat pod úplnou online kontrolou státu, takže se mj. sníží riziko daňových úniků a díky registru hráčů se prakticky vyloučí možnost praní špinavých peněz. Česká republika se tímto z východu přesune během zákonného přechodného šestiletého období do okruhu západní civilizace.
Ačkoliv nejsem příznivcem Babišova politického stylu, musím ocenit, že nechal odborníkům a ministerským úředníkům potřebný prostor pro tvorbu zákona a neúnavně jej hájil. Zákon byl rovněž ve všech fázích řádně projednán se všemi relavantními hráči, včetně odborníků, provozovatelů i aktivistů a jako podklad konečně vznikla analýza českého hazardního hraní na světové úrovni. To ostře kontrastuje s přístupem někdejšího ministra Kalouska (jehož TOP09 nakonec jednotně jako jediná zákon nepodpořila), který setrvale lhal o tom, že se pod jeho vedením chystá také nový loterní zákon, avšak nenašla se po něm nikdy ani čárka a dokonce ani podklady pro jeho přípravu, ačkoliv za ně byly vynaloženy nemalé veřejné prostředky. Někteří Kalouskovi bývalí špičkoví úředníci z loterního odboru dnes pracují pro hazaradní lobby.
FacebookTwitter