INZERCE

Slovenský MATADOR Industries vyrábí mimo jiné nadstavbové části houfnice Zuzana 2 a zařízení a stroje pro gumárenský průmysl. Foto: MATADOR Industries

Zbrojaři z STV INVEST oznámili akvizici na Slovensku – strojírny MATADOR

Holding STV INVEST definitivně přebírá slovenskou strojírenskou firmu MATADOR Industries. Protimonopolný úrad Slovenskej republiky před pár dny finálně schválil akvizici této dceřiné společnosti skupiny MATADOR, která mimo jiné vyrábí nadstavbové části houfnice Zuzana 2 a zařízení a stroje pro gumárenský průmysl. Pro skupinu STV, která je jediným výrobcem velkorážové munice v Česku a velkým dodavatelem oprav a modernizací těžké vojenské techniky, představuje akvizice důležitý krok v jejím plánu na posilování přítomnosti ve středoevropském prostoru.

„Akvizici této velké slovenské strojírenské firmy s cenným know how a vysoce kvalifikovaným personálem se skupina STV posouvá z českého poskytovatele oprav vojenské techniky do pozice středoevropského výrobce vojenské techniky. STV tím získává nové schopnosti a příležitosti v oblasti výroby komponentů a celků pro těžkou vojenskou techniku, kterou chceme dále rozvíjet. Pro MATADOR Industries pracuje na 240 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců, disponuje kvalitním strojním vybavením a více než 35 000 metrech čtverečních výrobních prostor, což výrazně rozšiřuje celkové výrobní kapacity skupiny. Navíc věříme i v možnosti zapojení Matadoru do vyzbrojovacích projektů na Slovensku. V budoucnu by v Dubnici mohla být umístěna i výroba těžké bojové techniky, protože s Matadorem získáváme i schopnost výroby velkých složitých kovových celků,“ vysvětluje motivy akvizice majitel holdingu STV Invest Martin Drda.

Připomněl, že MATADOR Industries má zkušenosti s výrobou platforem pro automatizované linky, což přináší další synergie plynoucí z úzké spolupráce s další společností ze skupiny STV – firmou DEUS Automation, která se zabývá průmyslovou automatizací ve výrobě střeliva a dělostřelecké munice.

Závod v Dubnici nad Váhom čeká rozvoj

Nový majitel MATADOR Industries nechystá snižování stavu zaměstnanců ani přesun výroby. Naopak. V Dubnici nad Váhom, kde MATADOR sídlí, jsou plánovány nové investice a mělo by zde postupně vzniknout mimo jiné konstrukční centrum pro oblast vojenské techniky pro celou skupinu STV.

Martin Kele, který pomáhal budovat celou skupinu MATADOR Group, se nyní stane novým generálním ředitelem společnosti STV Group.

Dobré hospodářské výsledky české zbrojařské skupiny STV a vstřícnější přístup financujících bank nyní podle Martina Drdy celé skupině umožňují více investovat. Tato slovenská akvizice tak nemusí být v dohledné době poslední.

„Průběžně analyzujeme různé investiční příležitosti v České republice i v zahraničí. Chceme se při tom primárně věnovat tomu, co umíme, to jest výrobkům a službám v obranném průmyslu, které by vhodně doplnily naši nabídku. Do budoucna se hodláme profilovat také jako výrobce těžké vojenské techniky,“ shrnul Martin Drda.

Technici STV Group při montáži ozbrojené techniky. Foto: STV Invest

Akvizice se týká výhradně MATADOR Industries, která byla dosud součástí MATADOR Group.

„Skupina MATADOR je pro nás srdeční záležitostí, budovali jsme ji dlouhé roky. Jsme ale až příliš rozkročeni, chceme se zaměřit na posilování v automobilovém průmyslu, kde to umíme nejlépe. Proto jsme pro jednu z našich dceřiných společností MATADOR Industries hledali strategického partnera a jsme rádi, že jsme se v tomto spojili s STV Group. Tato silná, ambiciózní a stále rostoucí společnost bude jistě schopná výrobu v Dubnici i nadále rozvíjet a vybudovat zde centrum excelence zbrojní výroby pro celý region Česka a Slovenska,“ vysvětlil prezident skupiny MATADOR Štefan Rosina.

Společnost MATADOR Industries, jejíž historie sahá až do roku 1929, se zaměřuje zejména na strojírenskou kovovýrobu pro řadu průmyslových odvětví, jako je obranný průmysl, gumárenský průmysl či energetika a výroba strojů nebo jejich částí. Jedná se zejména o lisovací stroje, brusné stroje, medicínskou techniku, stroje na plnění lahví v potravinářském průmyslu, stroje na výrobu pneumatik.

MATADOR Industries se etablovala také jako významná firma slovenského obranného průmyslu. Od roku 2020 se vyrábí nadstavbové části houfnice Zuzana 2 (věž, kolébka a lafeta), které dodává státem vlastněné společnosti ZŤS – ŠPECIÁL. Víceletá zakázka byla pro společnost významnou příležitostí se znovu etablovat jako dodavatel v sektoru obranného průmyslu.

MATADOR Industries měla v roce 2023 celkem 240 zaměstnanců. Tržby činily 27 milionů eur a EBITDA dosáhla výše 3 milionů eur.

MATADOR Industries byla dosud součástí MATADOR, jež vznikla už v roce 1905. V současnosti zahrnuje zhruba 22 společností a je jednou z největších rodinných společností na Slovensku, ze 100 procent ji vlastní rodina Rosinových.

Své aktivity soustředí hlavně do automobilového průmyslu. Portfolio činností zahrnuje konstrukční a designerské práce, lisovací nástroje, průmyslovou automatizaci a všeobecné strojírenství. V roce 2022 se skupina stala spoluakcionářem v oblasti lisování a sváření dílů pro automobilový průmysl ve skupině SODECIA.

Holdingová společnost STV INVEST zastřešuje průmyslově-technologickou skupinu firem v oblasti obranného a civilního průmyslu. Hlavní část jejích aktivit je soustředěna do společnosti STV GROUP, která je jediným výrobcem velkorážové munice v Česku a která se také zabývá opravami a modernizacemi těžké vojenské techniky.

Do holdingu patří i další významné firmy. STV Technology vyrábí střelivo do ručních zbraní, Fenix Protector se zaměřuje na balistické ochranné prostředky, DEUS Automation se specializuje na průmyslovou automatizaci a Poličské strojírny vyrábí pneumatické dveřní systémy a mechanické muniční komponenty.

Technologická skupina zastřešená společností STV INVEST se snaží být špičkou mezi českými zbrojaři. Díky společnosti STV GROUP rozvíjí tradici výroby vojenského materiálu a trhavin, která sahá až do roku 1920, kdy byla založena První vojenská muniční továrna v Poličce.

Skupina STV má v současnosti výrobní závody v Poličce, v Novém městě pod Smrkem, Zákupech, Novém Kníně a nově i na Slovensku v Dubnici nad Váhom. Obchodní zastoupení má skupina kromě Česka a Slovenska také v Polsku a v USA. Skupina STV nyní zaměstnává více jak 1 300 lidí, roční tržby celé skupiny letos přesáhnou 10 miliard korun.

Jan Hrbáček