INZERCE

Solární panely na domě. Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

Pražská energetika kupuje dodavatele solárních elektráren. Akvizici teď posuzuje ÚOHS

Pražská energetika se stane novým vlastníkem společnosti SolidSun, která patří mezi silné hráče na trhu dodávek a instalací fotovoltaických elektráren. PRE se s dosavadními vlastníky se dohodla na odkoupení 100procentního podílu. Obě strany již podepsaly smlouvu o prodeji a koupi akcií. Transakci a její dopady nyní posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který to zmínil na svém webu.

Jak uvedla PRE v tiskové zprávě, tímto krokem upevňuje své postavení na domácím trhu s fotovoltaikou. „Ačkoliv trh s fotovoltaikami aktuálně prochází poměrně náročným rokem, jsme přesvědčeni, že výstavba malých fotovoltaických elektráren na střechách rodinných domů, škol, úřadů nebo továrních budov má před sebou velkou budoucnost,“ říká generální ředitel Pražské energetiky Pavel Elis.

PRE již dodávku malé fotovoltaické elektrárny „na klíč“ nabízí, aktivní je hlavně v Praze a okolí. Díky akvizici SolidSunu může expandovat také do dalších regionů, konkrétně na Moravu a do východních Čechách, kde SolidSun hlavně působí.

„Prodej SolidSun Skupině PRE představuje pro firmu významný milník. Já a další dva dosavadní majitelé jsme nadšení, že se SolidSun stane součástí tak prestižní energetické skupiny, která sdílí naši vizi udržitelné budoucnosti, se kterou jsme SolidSun zakládali. Věřím, že toto spojení přinese oběma firmám nové příležitosti pro rozvoj a umožní nabídnout zákazníkům ještě lepší služby a inovativní řešení nejen v oblasti fotovoltaiky,“ doplnil majitel SolidSun Jaroslav Hadinec.

Obě strany se dohodly, že detaily transakce nebudou zveřejňovat. K vypořádání transakce dojde až po schválení ze strany antimonopolního úřadu, mělo by se tak stát do konce letošního roku. Organizačně bude SolidSun dceřinou společností firmy PREenergo, která nabízí širokou paletu energetických služeb pro domácnosti, firmy i veřejnou správu. PRE se dohodla s manažery SolidSunu na tom, že zůstanou i nadále ve svých pozicích.

SolidSun se zabývá instalacemi fotovoltaických elektráren od roku 2013. Poskytuje komplexní řešení pro domácnosti i firmy, oběma skupinám pomáhá šetřit na energiích a přispívá tak k udržitelnější budoucnosti. Na svém kontě má přes 10 tisíc instalací. V roce 2023 vykázal SolidSun tržby skoro 1,6 miliardy korun a čistý zisk 127 milionů korun.

(rov)