INZERCE

Elektrárna Třebovice, hlavní teplárenský zdroj v Ostravě. Foto: Veolia Energie ČR

Veolia Energie po 11 dnech od povodní obnovila provoz hlavní ostravské teplárny

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech od ničivých povodní podařilo zprovoznit největší zdroj tepla v Ostravě – Elektrárnu Třebovice. Nahodit provoz, který byl odstaven v neděli 15. září, se ve čtvrtek večer podařilo navzdory tomu, že během povodní voda v areálu vystoupala až do výši 120 centimetrů. To je bezmála dvojnásobek oproti ničivým záplavám, které elektrárnu ochromily v roce 1997.

Jak dále Veolia Energie ČR uvedla v tiskové zprávě, včerejší obnovení provozu a dnešní začátek dodávek je pozitivní zprávou především pro ostravský průmysl. Tedy například pro závod Mlékárny Kunín a další firmy sídlící v Průmyslovém areálu Martinov.

Do ostravských domácností tak začaly po povodních proudit plnohodnotné dodávky teplé vody i tepla již o minulém víkendu, tedy bezmála týden před zprovozněním Elektrárny Třebovice. Řešení využívající záložní zdroje ovšem mělo technologické limity a mohlo splnit pouze nároky ostravských domácností, nikoliv průmyslu. Ten má na dodávky specifické požadavky.

„Například technologická pára, kterou potřebuje k plnohodnotné výrobě Mlékárna Kunín, musí mít přesné rozmezí teploty s minimální odchylkou. Takové poptávce jsme schopni vyhovět jen a pouze za provozu Elektrárny Třebovice,“ vysvětluje Kamil Vrbka, ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie ČR.

„Mám obrovskou radost z posunu, který nastal od povodní v roce 1997. Tenkrát jsme obnovovali provoz tři týdny. Letos jen 11 dní. Klíčem byla preventivní opatření, která uchránila citlivé technologie – především elektromotory – od stoupající vody,“ uvedl Kamil Vrbka a poděkoval za vysoké nasazení hasičům. Ti totiž odčerpávali vodu tři dny v kuse, a to až z devíti stanovišť.

Opravy v Ostravě si nevyžádala jen Elektrárna Třebovice. Společnost Veolia Energie v Moravskoslezském kraji provozuje jednu z nejrozsáhlejších sítí dálkového tepla ve střední Evropě. „Jen v Ostravě využíváme více než 345 kilometrů parovodů, horkovodů, teplovodů a bezmála 3000 výměníkových stanic. Nemalou část této infrastruktury bylo nutné v rámci několika málo dní odvodnit, odklidit popadané stromy i jiné naplaveniny a vše následně opravit,“ dodává Kamil Vrbka.

Teplárna Krnov postižená povodní v září roku 2024. Foto: Veolia Energie ČR

Ničivé povodně, které před necelými dvěma týdny postihly severní Moravu i další regiony, vyřadily z provozu také Teplárnu Krnov. Podle vyjádření vlastníka teplárny, společnosti Veolia Energie ČR, došlo k poškození jak samotné teplárny, zaplavené až do výšky dvou metrů, tak i parovodů a výměníkových stanic.

Také zde se již podařilo dodávky tepla a teplé vody v tomto týdnu zčásti obnovit. „Řešení představuje záložní zdroj, konkrétně dvěma plynovými kotli vybavená Špičková výtopna Cvilín, kterou jsme spustili,“ řekl Kamil Vrbka. Provizorní dodávky umožní obnovit dodávky tepla a teplé vody pro zhruba polovinu zákazníků v Krnově.

(rov)