INZERCE

Konkrétní oblasti spolupráce mohou zahrnovat posouzení zavedení technologie LFR společnosti newcleo na Slovensku, zkoumání řešení palivového cyklu pro potenciální opětovné využití slovenských zásob použitého jaderného paliva a další. Foto: VUJE

Vývojář newcleo a slovenská společnost VUJE budou vyvíjet pokročilá jaderná zařízení

Inovativní vývojář reaktorů newcleo se sídlem ve Velké Británii a slovenská společnost VUJE, která se zabývá jaderným inženýrstvím a službami, podepsaly dohodu s cílem navázat užší spolupráci na vývoji pokročilých modulárních reaktorových technologií a řešení palivového cyklu na Slovensku.

Cílem dohody je podpořit užší spolupráci mezi jadernými experty z obou společností se zaměřením na technologii olovem chlazených rychlých reaktorů (LFR) a směsného oxidového paliva (MOX) společnosti newcleo.

Konkrétní oblasti spolupráce mohou zahrnovat posouzení zavedení technologie LFR společnosti newcleo na Slovensku, zkoumání řešení palivového cyklu pro potenciální opětovné využití slovenských zásob použitého jaderného paliva, spolupráci na činnostech v oblasti výzkumu a vývoje a rozvoj dovedností a schopností v oblasti pokročilých jaderných technologií.

„Slovensko má více než 50letou jadernou tradici, know-how a lidský kapitál ve vysoce kvalifikovaných odbornících a VUJE je základním kamenem jaderné energetiky v této oblasti Naším cílem je spolupracovat s VUJE na dalším technickém vývoji pokročilých jaderných reaktorů, které mohou využívat vyhořelé jaderné palivo. Tato dohoda o spolupráci by mohla dále urychlit naše činnosti v oblasti výzkumu, vývoje a inženýrství v Evropě,“ uvedl k podpisu dohody generální ředitel společnosti newcleo Stefano Buono.

„Jsem přesvědčen, že tato spolupráce nás může přiblížit k vzorovému řešení pro mnoho evropských zemí, jak efektivně dekarbonizovat výrobu elektřiny a poskytnout udržitelné řešení pro své zásoby vyhořelého jaderného paliva,“ dodal Buono.

„VUJE, jako lídr slovenského trhu v oblasti jaderné energetiky a služeb, má zájem spolupracovat na dalším rozvoji nejmodernějších jaderných technologií. Věříme, že pokročilé technologie modulárních reaktorů a uzavření palivového cyklu mají velký potenciál pro budoucnost jaderné energetiky na Slovensku a v Evropě. Doufáme, že tím, že se zapojíme do plánů společnosti newcleo, přispějeme k tomu, aby byla tato technologie k dispozici dříve,“ podotkl k podpisu smlouvy generální ředitel VUJE Matej Korec.

Tato dohoda je první, kterou uzavřela nedávno založená slovenská dceřiná společnost newcleo, newcleo s.r.o.

V prosinci loňského roku společnost newcleo podepsala memorandum o porozumění se slovenským ministerstvem hospodářství a státní společností JAVYS, která se zabývá nakládáním s radioaktivním odpadem, aby prozkoumala možnosti spolupráce a dále rozvíjela pokročilé technologie modulárních reaktorů.

Společnost newcleo uvedla, že její konstrukce reaktoru LFR AS-30 byla za posledních 20 let optimalizována, což vedlo ke konceptu ultrakompaktního a přenosného modulu o výkonu 200 MWe se zlepšením hustoty energie ve srovnání s jinými technologiemi. Nízké náklady jsou udržovány díky jednoduchosti, kompaktnosti, modularitě, provozu při atmosférickém tlaku a zvýšené výstupní teplotě.

Prvním krokem plánu dodávek společnosti newcleo bude návrh a výstavba prvního LFR o výkonu 30 MWe, který bude nasazen ve Francii do roku 2030 a poté bude do roku 2033 následovat komerční jednotka o výkonu 200 MWe ve Velké Británii.

Současně bude společnost přímo investovat do zařízení MOX na pohon svých reaktorů. V červnu 2022 společnost newcleo oznámila, že uzavřela smlouvu s francouzskou společností Orano na studie proveditelnosti týkající se zřízení závodu na výrobu MOX.

Zástupci společností při podpisu dohody. Foto: VUJE

VUJE se prezentuje jako lídr na trhu v oblasti jaderné energetiky, podpory přenosové a distribuční soustavy a provozních služeb. Projekty realizuje komplexně, formou dodávky na klíč, od úvodní dokumentace až po závěrečné zkoušky. „Naše společnost je respektovanou a uznávanou autoritou s řadou mezinárodních úspěchů. Vstupujeme do pátého desetiletí poskytování služeb a naše dlouhodobé zkušenosti nás předurčují k poskytování inovativních řešení,“ popsal VUJE ředitel Matej Korec.

Soukromě financovaná společnost newcleo byla založena v roce 2021 a od té doby získala celkem 400 milionů eur, aby se stala inovátorem v oblasti jaderné energie. Jejím posláním je vyrábět bezpečnou, čistou, cenově dostupnou a prakticky nevyčerpatelnou energii pro svět prostřednictvím radikálně inovativní kombinace stávajících, cenově dostupných technologií.

newcleo čerpá z třicetiletých zkušeností v oblasti výzkumu a vývoje rychlých, kovem chlazených reaktorů a kapalinových olověných chladicích systémů a náš vrcholový management a tým se mohou pochlubit stovkami let nashromážděných praktických zkušeností.

newcleo má přibližně 700 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců ve Francii, Velké Británii a Itálii a má obchodní, vědecké, provozní a průmyslové výrobní kapacity ve vertikálně integrovaném modelu navrženém tak, aby splňoval ambiciózní plán uvedení na trh.

Nová technologie cleo, která většinou pracuje s inovativním přístupem k již používaným vědeckým a vývojovým řešením, řeší stejně dobře tři klíčové výzvy jaderné energetiky: odpady, bezpečnost a náklady.

(nik)