INZERCE

Investice v Grudziądzu bude jednou z největších a nejmodernějších elektráren tohoto typu v Polsku a přispěje k zajištění energetické bezpečnosti Polska a dekarbonizaci energetického sektoru. Foto: Energa

Poláci dokončují výstavbu důležité paroplynové elektrárny

Investice v Grudziądzu bude jednou z největších a nejmodernějších elektráren tohoto typu v Polsku a přispěje k zajištění energetické bezpečnosti Polska a dekarbonizaci energetického sektoru. Průběh všech prací – projektování, nákupy, dodávky a výstavba plynové parní elektrárny v Grudziądzi se již blíží k osmdesáti procentům. Paroplynová elektrárna Grudziądz, kterou staví společnost Energa ze skupiny ORLEN, bude v budoucnu schopna zásobovat elektřinou až jeden milion domácností.

V období od zimy do jara byly nejdůležitější části elektrárny převezeny na staveniště elektrárny v Grudziądzi. Jedná se o hlavní komponenty turbínového soustrojí o celkové hmotnosti přes 1 100 tun, tedy plynovou turbínu, parní turbínu a generátor.

První dva díly byly dodány do Grudziądzu z továren v Německu a generátor ze Spojených států. Doprava probíhala jak po souši, tak po vodě – po moři i po řece. Montáž hlavních strojů začala v květnu, kdy byly umístěny na základy. Práce mají být dokončeny zahájením zkušebního spouštění bloku, které je plánováno na rok 2025.

Plynová turbína je nejdůležitějším prvkem, který tvoří zdroj energie elektrárny. Její princip činnosti z ní dělá zařízení přímo srovnatelné s proudovými motory používanými v letectví. Úkolem plynové turbíny je přeměnit chemickou energii paliva (zemního plynu) na mechanickou energii (rotujícího hřídele), která bude následně použita k pohonu generátoru.

Produktem provozu turbíny (v důsledku spalování paliva) je také tepelná energie spalin, které jsou směrovány do kotle na rekuperaci tepla (HRSG) k výrobě páry o vysokém tlaku a teplotě. To se zase používá k pohonu parní turbíny. Vysoká provozní účinnost a schopnost rychle reagovat na změny v poptávce po energii činí z plynových turbín klíčové prvky moderních energetických systémů.

Parní turbína přeměňuje tepelnou energii páry vyrobené v rekuperačním kotli (HRSG) na mechanickou energii (rotujícího hřídele), která bude sloužit k pohonu generátoru.

V paroplynové elektrárně Grudziądz se parní turbína bude skládat ze dvou samostatných částí – skříní, kterými budou společné těleso vysokotlaké a středotlaké části turbíny a samostatné těleso nízkotlaké turbíny. V případě konfigurace s jedním hřídelem turbíny, jako je tomu v elektrárně v Grudziądzi, budou obě turbíny: plynová a parní pohánět společný generátor.

Parní turbíny jsou ústředním prvkem výroby energie v mnoha typech elektráren, a to jak konvenčních, tak jaderných. Jejich úlohou je expandovat vodní páru při vysokém tlaku a teplotě, která se nakonec přemění na vodu pohonem rotoru turbíny. Tato transformace probíhá v kondenzátoru, koncovém zařízení umístěném na výstupu z parní turbíny. Parní turbína přispívá k efektivní a stabilní výrobě energie elektrárny.

Generátor je klíčové zařízení, které je díky svému umístění ve střední části turbosoustrojí poháněno z obou stran turbínami, a to jak plynovými, tak parními. Generátor přeměňuje mechanickou energii generovanou turbínami na konečný produkt elektrárny, tedy elektřinu. K výrobě elektřiny v generátoru dochází v důsledku rotace rotoru generátoru v magnetickém poli, kde je energie generována podle Faradayova principu elektromagnetické indukce. Rotor generátoru elektrárny v Grudziądzi se bude otáčet působivou rychlostí 50 otáček za sekundu. To je způsobeno jeho konstrukcí a frekvencí proudu v síti, která je v Polsku 50 Hz.

Generátor elektrárny v Grudziądzi díky synchronizaci s národní energetickou sítí poskytne možnost stabilizace klíčových parametrů jejího provozu (výkon, frekvence a napětí) a zajistí dispečerské a bezpečné dodávky energie koncovým uživatelům.

Smlouva na výstavbu elektrárny v Grudziądzi byla uzavřena s generálním dodavatelem (konsorciem společností Siemens Energy a Metlen Energy & Metals S.A. (dříve Mytilineos S.A.)) v květnu 2022. Základní kámen pro stavbu elektrárny byl položen o rok později, v květnu 2023.

Od té doby, dva roky po uzavření smlouvy, byly v Grudziądzi vybudovány všechny nejdůležitější základy a konstrukce nezbytné pro instalaci klíčového zařízení jednotky. Z hlediska dosavadních prací byly umístěny hlavní komponenty turbosoustrojí na základech, provedena montáž obrovských modulů tvořících kotel na odpadní teplo, na pracovišti byl instalován blokový transformátor, vybudováno potrubí a smontována hlavní část konstrukce chladicí věže vodního ventilátoru.

Investice v Grudziądzu bude jednou z největších a nejmodernějších elektráren tohoto typu v Polsku a přispěje k zajištění energetické bezpečnosti Polska a dekarbonizaci energetického sektoru.

Plynové parní elektrárny se vyznačují vysokou flexibilitou a schopností rychlého přechodu z odstaveného stavu na plný výkon. To jsou vlastnosti, které mají klíčový význam pro energetickou soustavu s dynamicky se rozvíjejícími obnovitelnými zdroji. V případě výpadku výkonu, např. v důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek pro výrobu OZE, mohou paroplynové bloky nahradit nedostatek účinným vyrovnáváním výroby elektřiny.

Obnovitelné zdroje i nízkoemisní plynové elektrárny jsou proto dvěma základními pilíři strategie rozvoje společnosti Energa do konce roku 2030, které doplňují strategii ORLEN 2030.

(nik)