INZERCE

Ředitelství silnic a dálnic od začátku ledna funguje nově jako státní podnik. Foto: ŘSD

ŘSD zamítlo námitky Budimexu proti vyloučení z tendru na D11

Ředitelství silnic a dálnic České republiky (ŘSD) zamítlo námitky polské společnosti Budimex proti jejímu vyloučení z výběrového řízení na stavbu úseku D11 z Trutnova na státní hranici s Polskem. Na sociální síti X o tom informoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl. „Nyní tak probíhá lhůta pro podání přezkumu postupu zadavatele na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ze strany neúspěšného uchazeče,“ dodal Mátl.

Z tendru na dostavbu dálnice D11 ŘSD Budimex vyloučilo začátkem května. Došlo k tomu po rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, podle kterého společnost nesplnila podmínku technické kvalifikace. Firma následně přes opakované výzvy podle ŘSD plnění kvalifikačních kritérií nedoložila.

Mátl tehdy Ekonomickému deníku sdělil, že se následně uskuteční standardní hodnocení účastníků tendru, kteří byli další v pořadí. Nové výběrové řízení se vypisovat nebude. Zahájení realizace stavby se kvůli vývoji v tendru může podle Mátla posunout až na letošní podzim, ŘSD přitom původně počítalo s datem 19. prosince 2023.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil původní rozhodnutí o vítězi tendru na začátku dubna, došlo k tomu na popud sdružení vedeného společností MI Roads, které se umístilo ve výběrovém řízení jako druhé.

Sdružení ve svých námitkách tvrdilo, že polská společnost Budimex použila k doložení kvalifikace s výstavbou tunelů cizí reference, které neodpovídají požadavkům zadavatele tendru. Budimex podle MI Roads údajně také nesplnil kvalifikační požadavky pro odborný personál pro výstavbu tunelů.

V soutěži na výstavbu úseku o délce 21,1 kilometru původně Budimex nabídl nejnižší cenu ve výši 11,35 miliardy korun bez DPH, jde o 86,8 procenta původně předpokládané ceny.

(teč)