INZERCE

Flamanville je jednou z prvních elektráren, kde společnost EDF postavila nový, tzv. Evropský tlakovodní reaktor (EPR). Foto: EDF

Palivo zavezeno. EDF hlásí přípravu startu třetího bloku elektrárny Flamanville

Proces zavážení palivových souborů do aktivní zóny reaktoru EPR Flamanville 3 ve Francii byl dokončen ještě před jeho spuštěním do komerčního provozu. Na síti LinkedIn to oznámil ředitel projektu Flamanville 3 Alain Morvan. Očekává se, že tlakovodní reaktor o výkonu 1650 MWe dosáhne 100 procent výkonu do konce tohoto roku.

„Zavážení paliva do reaktorové nádoby reaktoru EPR ve Flamanville je nyní dokončeno. Od 8. května bylo 241 palivových souborů, každý o výšce asi 5 metrů a hmotnosti téměř 800 kg, postupně přemísťováno pod vodu přenosovou trubkou, která spojuje bazén pro skladování paliva s bazénem reaktoru, kde se plavidlo nachází. Manipulace s palivovými soubory byla prováděna s největší přísností EDF týmy; týmy Framatome zajišťovaly neutronový monitoring aktivní zóny reaktoru a REEL správné fungování všech strojů používaných pro tyto operace. Zatěžováním reaktoru se uzavírá první etapa spouštění,“ napsal Alain Morvan.

Reaktorová nádrž bude podle Morvana brzy uzavřena a zařízení pro zakrytí nádrže bude napojeno na regulační a řídicí systém. Primární okruh pak bude postupně zvyšovat teplotu a tlak, dokud nedosáhne podmínek vypnutí za tepla při 303 °C a 155 barech.

„První jaderná reakce, nazývaná divergence, bude provedena v nadcházejících týdnech; Reaktor pak bude moci postupně nabíhat, dokud nebude v létě 2024 připojen k elektrické síti, a to na 25 procent výkonu. Reaktor EPR v jaderné elektrárně Flamanville dodá svůj první MWe, což je okamžik, který nemá ve Francii obdoby za více než 20 let!“ konstatoval s radostí Alain Morvan.

Blok bude poté pokračovat ve svém postupném náběhu na 100 procent kapacity do konce roku. Poté bude schopen dodat přibližně 1600 MWe. Během těchto několika měsíců vzrušujících testů budou provedeny četné kontroly, aby se otestovalo přibližně 1500 bezpečnostních kritérií.

Jako projektový ředitel jsem od začátku roku 2020 hrdý na to, že jsem prožil dobrodružství s EPR a sledoval tolik aktivit, které vedly k tomu, aby byl reaktor doveden ke zralosti, a to díky neutuchajícímu zapojení žen a mužů, kteří na tomto projektu pracovali po mnoho let. Bylo to jejich neochvějné odhodlání, které nám umožnilo začít uvádět do provozu Flamanville 3. Zvu vás, abyste se ponořili do srdce EPR prostřednictvím videa, které vám pomůže objevit náš velkolepý projekt. Uvedení prvního francouzského reaktoru EPR do provozu zahajuje další průmyslovou kapitolu, a to novou jadernou energetiku integrující nejvyšší úroveň bezpečnosti pro výrobu bezpečné, konkurenceschopné a nízkouhlíkové elektřiny,“ dodal Alain Morvan.

První stavební práce na třetím bloku v lokalitě Flamanville v Normandii, kde jsou dva reaktory v provozu od roku 1986 a 1987 byly zahájeny v prosinci 2007. Kopule reaktorové budovy byla instalována v červenci 2013 a reaktorová nádoba byla instalována v lednu 2014. Původně se očekávalo, že reaktor zahájí komerční provoz v roce 2013.

Více informací naleznete ZDE.

(nik)