INZERCE

Dočká se výměny i tato zastávka na periférii Prahy? Foto: Petr Vrabec

Výměna mobiliáře pražských zastávek klopýtá, magistrát nakonec přistoupil na návrh JCDecaux

Přístřešky na zastávkách v hlavním městě by měly patřit pražskému magistrátu nebo jeho společnostem. O tom nyní rozhodla městská rada. Jde o necelých sedm set zastávek, které postavila a až dosud provozuje společnost JCDecaux výměnou za prodej reklamních ploch právě na tomto mobiliáři. Původní smlouva ovšem vypršela už v polovině minulého roku.

Od té doby Praha postupně zastávky mění, ale jak jdou jízlivé poznámky z opozice, ukončení smlouvy bylo uspěchané a s výměnou za vlastní zastávky je teď magistrát ve skluzu, proto ta současná akce s odkupem.

„Aktuálně jsou evidovány aktivní požadavky pražských městských částí na zhruba 250 nových zastávek na území hlavního města Prahy a předpokládá se dalších až asi 50 zastávek pro potřeby nových investičních akcí,“ píše se v dokumentu magistrátu. Jednání povede městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP), která má výměnu zastávek na starosti.

Kromě toho provozuje asi 600 přístřešků Dopravní podnik, z toho 400 je staršího typu taktéž vhodných k výměně. Možná i proto se v polovině tohoto roku ozvala s nabídkou prodeje mobiliáře sama JCDecaux.

„Jsme rádi, že hlavní město i společnost THMP zareagovaly na náš dopis z července letošního roku a jsme připraveni o naší nabídce jednat. Jak jsme opakovaně uvedli, společnost JCDecaux se ke každému z 3 600 měst, kde celosvětově působí, chová jako k respektovanému partnerovi a vítáme každou možnost, jak pomoci Pražanům i hlavnímu městu Praha. Člen vedení společnosti Jean-Francois Decaux opakovaně označil Prahu za svou srdeční záležitost, proto jsme připraveni nabídnout Praze solidní spolupráci,“ zaslal Ekonomickému deníku vyjádření společnosti její mluvčí Jiří Chvojka.

„Jednání bude vedeno s cílem odkoupit stávající městský mobiliář od JCDecaux, nikoliv pokračovat v jakékoliv formě spolupráce s možností zachování reklamního využití mobiliáře pro JCDecaux,“ píše se ve schváleném dokumentu.

Smlouvu magistrátu s JCD provázely pochybnosti o její výhodnosti pro metropoli prakticky od samého začátku, tedy od roku 1994. Primátorka za ANO Adriana Krnáčová se rozhodla ji neprodloužit. Následné vedení magistrátu v čele s Pirátem Hřibem si nechalo vypracovat studii, která tvrdila, že z pronájmů zastávek by město mohlo získat víc do svého rozpočtu. Ale také občas v médiích došlo k přestřelce, kdy se mluvilo o soudech a arbitrážích. Teď to vypadá, že se chtějí obě strany dohodnout.

Nynější výměna asi 690 zastávek bude pokračovat podle plánu, hotova by měla být v polovině příštího roku.

Petr Vrabec