INZERCE

Stálé zvyšování záloh energií nemusí být adekvátní situaci. To budou řešit kontroly Energetického regulačního úřadu. Foto: Pixabay

Situace v energetice je neúnosná, dopadá na občany i firmy. Vláda musí předložit jasné scénáře pomoci

Situace je vážná a je třeba, aby vláda podnikla důrazné kroky v energetické krizi a v riziku dodávek plynu. Svaz průmyslu a dopravy apeluje na vládu, aby předložila jasné scénáře pomoci občanům a firmám. Podle posledních údajů je na plynu závislých 40 procent českých firem a bez dodávek by musely omezit či dokonce ukončit svoji činnost.

Svaz průmyslu a dopravy dále intenzivně jedná o krizové situaci v energetice. Tento týden proběhla porada ekonomických ministrů za účasti sociálních a hospodářských partnerů a přímé jednání na Ministerstvu průmyslu a dopravy.

„Za firmy vidíme jako nutné se o krizových scénářích jasně a srozumitelně bavit, předcházet jim a minimalizovat rizika. Aktuální situace znamená pro firmy vysoké nejistoty v cenách i dodávkách,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. 

„Ocenili jsme kroky MPO a vlády například ve vztahu k Radě pro energetiku, stavu plnění zásobníků, dojednání LNG terminálů či úpravy Vyhlášky o stavu nouze v plynárenství a některé úpravy energetického zákona“, dodává Hanák.

Ekonomičtí ministři na schůzkách zdůraznili, že nechtějí uzavírat průmysl a jejich cílem je zajistit pokračování výroby i v případě dalších problémů.

„Minimalizace těchto rizik není pouze o stavu zásobníků či alternativních dodávkách, ale i o aktivitách v oblasti úspor či nově v legislativní úpravě energetického zákona, který dává MPO za určitých podmínek možnost postupovat při stavech nouze i trochu odlišně od Vyhlášky o stavu nouze v plynárenství“, říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky.

Podle nedávného průzkumu je až 40 procent českých firem závislých na dodávkách plynu. Bez něj by musely výrazně omezit či úplně zastavit svoji činnost.

„Shodli jsme se, že nadále je třeba situaci nepodceňovat a podnikat další kroky s ohledem na opravdu velmi vysokou vážnost krizové situace a vysoká rizika, které zde ve vztahu k dodávkám plynu nadále jsou. Všichni musíme dle svých možností hledat možnosti, jak případně k úsporám přispět od státu přes firmy po domácnosti,“ uzavírá Bohuslav Čížek.

Jana Bartošová