INZERCE

Vedení velmi vysokého napětí. Foto: fotogalerie společnosti ČEPS

Další součást ceny elektřiny prudce zdražuje. ERÚ ji začne regulovat

Výdaje domácností a firem za elektřinu raketově rostou – a bude hůř. Kromě tržní ceny elektrické energie totiž šplhají vzhůru také náklady na udržování rovnováhy v síti. Náklady společnosti ČEPS na nákup těchto služeb se v minulých letech pohybovaly okolo 7 miliard korun, letos už to bude trojnásobek – zhruba 20 miliard. Zvýšené náklady se s jistým zpožděním promítnou do cen elektřiny.

Udržování rovnováhy v elektrizační soustavě není jednoduchý úkol. ČEPS v roli provozovatele soustavy musí hlídat kladnou a zápornou odchylku mezi výrobou a spotřebou, správnou frekvenci a také udržovat zálohu pro případ neplánovaného výpadku velkého zdroje. Dříve se používal termín podpůrné služby, dnes ČEPS tyto služby souhrnně nazývá služby výkonové rovnováhy (SVR).

Po dlouhé roky byly náklady na SVR, která je součástí regulované složky ceny elektřiny, stabilní. Konkrétně se jednalo o zhruba 100 korun za každou dodanou megawatthodinu (bez DPH). Od počátku příštího roku to bude víc, možná až 300 korun. Může to vypadat jako detail (tržní složka elektřiny na burzách za poslední rok zdražila z 2000 na 8000 korun za MWh), ale další nepříjemnost navíc to je.

Spíš usměrňování ceny než tvrdá regulace

ČEPS musí energii pro stabilizaci sítě nakupovat na trhu. Mezi dodavatele patří hlavně majitelé uhelných či plynových elektráren a tepláren. Ti logicky nechtějí na obchodech s ČEPS prodělat, tudíž své ceny přizpůsobili novým poměrům na energetickém trhu. Růst zde byl dokonce ještě vyšší, což přimělo Energetický regulační úřad (ERÚ) k zásahu. S platností od počátku srpna začne ceny SVR usměrňovat. Fakticky se jedná o mírnější formu cenové regulace.

„Pokud bychom nyní nezasáhli, náklady na podpůrné služby by v důsledku chování jejich poskytovatelů dále rostly. Proto jsme se rozhodli pro regulatorní zásah, který bude proveden v souladu s poslední úpravou energetického zákona a který spočívá v zastropování ceny těchto služeb,“ uvedl k zásahu předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Jak uvedla mluvčí ČEPS Hana Klímová, díky regulatornímu zásahu dojde k přibrzdění růstu cen SVR. Očekávané snížení nákladů se má pohybovat v jednotkách miliard korun oproti stavu bez zásahu. Platí to však jen za podmínky, že ceny elektřiny na burzách dál neporostou.

Vysoutěžený podíl dodavatelů podpůrných služeb pro ČEPS v roce 2022. Zdroj: ČEPS

Zdroje z trhu upozorňují na fakt, že na trhu SVR je poměrně malá konkurence. Počet poskytovatelů se snižuje; letos mezi nimi chybí třeba Sokolovská uhelná, která v minulých letech dodávala až 11 procent těchto služeb. Na trhu SVR to poněkud zavání oligopolem tří velkých elektrárenských skupin. Letošní podíl skupiny ČEZ na podpůrných službách podle údajů na webu ČEPS dosahuje 40,2 procenta, Sev.en Energy má podíl 20,2 procenta a EPH včetně Plzeňské teplárenské 20,4 procenta.

Větší konkurence jako součást řešení

ČEPS se podle vyjádření mluvčí Klímové snaží dopad zdražení snížit s pomocí postupného rozšiřování portfolia dodavatelů a optimalizace struktury a objemu obstarávaných služeb. Loňská změna Kodexu přenosové soustavy snížila hranici pro poskytování služeb na hranici 1 MW. Zapojit se tak mohou i menší zdroje včetně bateriových systémů pro akumulaci energie. S platností od dubna letošního roku byly rozšířeny možnosti pro přeshraniční sdílení regulační energie.

Další úpravy kodexu jsou nyní ve fázi posouzení u regulátora. „Aktuálně navržené úpravy usnadňují začleňování jednotek flexibility do agregačních bloků, přináší jednodušší podmínky pro malé zdroje a spotřebitele poskytující tyto služby a zjednodušují také vyhodnocování kvality poskytovaných služeb,“ dodává Hana Klímová.

David Tramba