INZERCE

Vojenské operace v Jemenu zdražují ropu a pomáhají zlatu

Vojenské operace, které ohlásila Saúdská Arábie v Jemenu se odrazily ve zvyšování ceny ropy i poptávce po zajištěných komoditách jako je zlato nebo japonský jen. 

Na oznámení o nasazení vojenské síly v Jemenu reagovaly ceny ropy posílením až o pět procent. Aktuálně se americká ropa WTI obchoduje nad hodnotou 50 USD za barel, z čehož těží kanadský dolar i ruský rubl, který dnes otevřel 2 procenta v plusu. Situace v Jemenu se negativně odráží na trzích – evropské dnes otevřely v červených číslech a německý DAX se obchoduje více než 1,5 procenta v mínusu. V červených číslech včera uzavřela i Amerika (mínus 1 až 1,5 procenta) a ráno si stejně špatně vedla Asie.

Vojenská operace v Jemenu zahrnuje letecké údery proti rebelům z řad Húsíů, kteří chtějí v zemi převzít vládu. Účelem akce, která začala o půlnoci a stojí za ní koalice deseti států je ochránit legitimní jemenskou vládu. Saúdská Arábie operaci předem konzultovala se Spojenými státy, USA poskytují akci logistickou a zpravodajskou podporu. Přímo se však vojensky nezapojí. Jemen v úterý požádal Radu bezpečnosti OSN o vojenskou pomoc.

Rizikové komoditní měny jsou kvůli jemenským událostem pod citelným prodejním tlakem, zato zlato posiluje již pátý den v řadě, což je nejdelší růstová seance od letošního ledna. Aktuálně se obchoduje nad hodnotou 1 200 USD za unci.

-of-