INZERCE

Ruská letadla se už do České republiky nedostanou. Foto: Pixabay

Vzdušný prostor nad Českou republikou se pro ruská letadla kompletně uzavřel. Rusko zareagovalo odvetou

Letecký provoz nad Českou republikou se kompletně uzavřel pro letadla ruských dopravců. K nám ani od nás nesmí vzlétnout jediné ruské letadlo. Ministerstvo dopravy tak stupňuje sankce vůči Rusku. V pátek již letecký provoz nad Českou republikou omezilo a společně s Polskem se dohodlo na vypravení vlaků pro ukrajinské utečence.

„Stupňujeme opatření proti ruské agresi na Ukrajině. S platností od půlnoci uzavíráme pro všechna letadla ruských dopravců vzdušný prostor nad Českou republikou. Navazujeme tak na páteční rozhodnutí, kterým jsme zakázali ruským leteckým společnostem přistávat a vzlétat z našeho území, a na rozhodnutí z půlky týdne, kdy jsme přestali povolovat ruské nepravidelné lety do České republiky,“ uvedl v reakci na aktuální dění na Ukrajině ministr dopravy Martin Kupka.

Česko-polská dohoda

Český ministr dopravy se také se svým protějškem Andrzejem Adamczykem již v pátek dohodl na společném postupu proti Rusku. Omezili provoz pro ruské dopravce a České dráhy ve spolupráci s polskými partnery vypravily speciální vlaky pro ukrajinské občany.

„Každý držitel cestovního pasu Ukrajinské republiky bude moci cestovat vlaky Českých drah až do odvolání zdarma. Zároveň budeme organizovat speciální vlaky ve spolupráci s polskými dráhami, které pojedou z Bohumína do města Přemyšl. Podle zájmu budou přidávány další soupravy,“ dodává ministr Kupka.

Odveta Ruska

Velká Británie zareagovala hned v den ruské invaze a zakázala s okamžitou platností ruské letecké společnosti Aeroflot přistávat na svém území.

V reakci na to pak Moskva zakázala britským aerolinkám vstup do ruského vzdušného prostoru, který je přitom důležitý pro letecké spojení mezi Evropou a Asií.

Stejně tak zareagovalo Rusko na rozhodnutí českého  ministerstva dopravy a okamžitě uzavřelo vzdušný prostor pro letecké dopravce z České republiky.

Jana Bartošová