INZERCE

Hodnota značky britské královny Alžběty byla stanovena na 50 miliard dolarů. Foto: Pixabay

Britská královská rodina: značka za 100 miliard dolarů

Britská monarchie a tamní královská rodina patří k nejhodnotnějším značkám v Británii. Odborníci jejich hodnotu odhadují na 100 miliard dolarů. Hodnota značky samotné panovnice Alžběty II., která si včera připomněla 70 let od nástupu na trůn, je přibližně poloviční, tedy 50 miliard dolarů.

Hodnota značky britské monarchie v čase neustále roste, v roce 2017 činila 67 miliard liber. Za poslední čtyři roky se tak její cena zvýšila v přepočtu zhruba o 100 miliard korun a svou hodnotou se vyrovná největším ostrovním značkám, jako je ropný gigant Shell nebo síť prodejen Marks & Spencer.

„Svoji značku si britská monarchie upevňuje dlouhá staletí. Na rozdíl od jiných monarchií ve světě ji přitom dále zhodnocuje i v čase pokročilé globalizace, internetu a sociálních sítí. V tomto se do značné míry vymyká mezi všemi dalšími monarchiemi,“ sdělil ekonom Lukáš Kovanda.

Členové britské královské rodiny jsou placeni částečně z britských veřejných rozpočtů a částečně ze soukromých zdrojů. Peníze jim plynou také z mnoha nemovitostí, které se v rámci šlechtického rodu dědí z generace na generaci. Financování královny zajišťuje svrchovaný grant, majetek spravuje nezávislá správní rada. Různé části rodiny pak mají oddělené rozpočty podle toho, do které větve rodu patří.

Alžběta II. je jednou z hlavních přidaných hodnot monarchie, která ovlivňuje její cenu. Královnina popularita pomáhá Británii ustát i skandály členů královské rodiny. Británii propagují také oblíbené filmy o agentovi Jamesi Bondovi nebo seriál Koruna na Netflixu.

Podle listu The Times klesla hodnota majetku královny Alžběty II. v roce 2020 kvůli pandemii o 600 milionů na 10,5 miliardy korun.

(čtk)