INZERCE

Insolvence, bankrot, krach. Foto: Pixabay

Bohemia Energy to zabalila. Stovky tisíc zákazníků převede k dodavatelům poslední instance

Vážení zákazníci, s politováním Vám musíme oznámit, že skupina Bohemia Energy ukončuje s okamžitou platností dodávky elektřiny a plynu na českém trhu. Takové oznámení se ve středu dopoledne objevilo na webu energetických společností ze skupiny byznysmena Jiřího Písaříka. Jeho neodpovědné podnikání přidělá starosti stovkám tisíc lidí a firem i konkurenčním dodavatelům.

Skupina Bohemia Energy se rozhodla ukončit podnikání s ohledem na extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích, kdy cena obou dodávaných komodit vzrostla třikrát oproti loňské úrovni. V oficiálním vyjádření firmy se však neobjevuje fakt, že Bohemia Energy nenakupovala elektrickou energii a zemní plyn v předstihu, což ji od drtivého dopadu růstu cen na velkoobchodním trhu mohlo uchránit.

Stejné oznámení se objevilo také na webu dceřiných společností Europe Easy Energy, Comfort Energy, X Energie a Energie ČS. Podle vyjádření Jiřího Písaříka se skupina Bohemia Energy rozhodla požádat Energetický regulační úřad o zrušení licencí všech výše uvedených společností. Co se týká poslední firmy z Písaříkova impéria – Amper Marketu, taky se prý hledá jiné řešení. Tedy zřejmě prodej firmy či převod zákazníků.

„Bylo to nejtěžší rozhodnutí, které jsme museli udělat. Bohemia Energy jsme založili před více než 15 lety a naším posláním bylo být vždy spolehlivým a výhodným dodavatelem energií. Důvěra více než milionu zákazníků byla ohromným závazkem a posouvala nás neustále kupředu k poskytování co nejlepších služeb,“ uvedl ve svém vyjádření zakladatel a spoluvlastník Bohemia Energy Jiří Písařík.

Podrobnější informace přinese Ekonomický deník v navazujících zprávách. „Důsledek nastavení špatné obchodní politiky nebo dokonce čistý hazard, který nevyšel,“ uvedl ke krachu Bohemia Energy energetický analytik a investor Michal Šnobr.

„Je to selhání komerčního subjektu v důsledku spekulací a celoevropského růstu cen energií. Máme pro tyto případy zákonné nástroje, nikdo nepřijde o dodávky energií, všichni přejdou pod dodavatele poslední instance. Nic to nemění na skutečnosti, že naše vláda dotáhne kompenzace pro všechny domácnosti a firmy na bázi energošeků a snížení DPH,“ řekl ke kolapsu Bohemia Energy ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Počet odběratelů energie od skupiny Bohemia Energy

Počet odběrných míst zásobovaných společnostmi, které na trhu končí, k datu 31.8.2021. Zdroj: OTE

Oznámení Bohemia Energy bude mít citelný dopad na největší dodavatele energií, které stát pověřil funkcí dodavatele poslední instance. Ti budou muset stovky tisíc zákazníků převzít a po dobu až šesti měsíců je zásobovat energií. V závislosti na regionu převezme odběrná místa na elektrickou energii (přes 618 tisíc) ČEZ Prodej, E.ON Energie nebo Pražská energetika. O odběrná místa na zemní plyn (292 tisíc) se podělí innogy Energie, Pražská plynárenská a E.ON Energie.

Bohemia Energy dále uvedla, že v následujících týdnech zachová provoz na infolinkách a bude svým zákazníkům radit, jak řešit tuto nepříjemnou situaci. „Učinit toto rozhodnutí pro nás bylo velmi náročné a vzniklá situace nás velice mrzí. Chtěli bychom Vám touto cestou poděkovat za důvěru a přízeň, kterou jste nám projevovali v uplynulých letech,“ uvedla Bohemia Energy na závěr svého rozloučení s energetickým trhem.

O problémech Bohemia Energy se na trhu hovořilo několik posledních týdnů. Na konci září Ekonomický deník jako první upozornil na razantní zdražení ze strany této společnosti. Obchodní část ceny elektřiny totiž od listopadu navýšila domácnostem dvojnásobně na 4144 korun za megawatthodinu (včetně DPH). Po tomto oznámení začali její zákazníci houfně přecházet k jiným, serióznějším dodavatelům.

Postupy společností Bohemia Energy a Europe Easy Energy se začal zabývat také Energetický regulační úřad. Ten se rozhodl na základě stížností tisíců zákazníků prověřit nedodržování fixované ceny ze strany Písaříkových společností. Může se totiž jednat o porušení zákona o ochraně spotřebitele, a sice o užití zakázaných nekalých obchodních praktik.

David Tramba