INZERCE

Nová ruská luxusní limuzína Senat Aurus. Foto: Bigstock

Rusové zahájili výrobu luxusního sedanu Aurus Senat. Vozu, který se moc líbí prezidentu Putinovi

Tohle auto se svými proporcemi a opulentním vzezřením může směle řadit po bok Rolls-Roycu Phantom. Není ovšem evropské provenience, ale ruské. Rusko představilo plány na výrobu vozů Aurus už v roce 2013, od předloňska se nabízel prvním zákazníkům. Teď se má začít vyrábět ve větším množství. Vůz pomohl propagovat ruský prezident Vladimir Putin, když se v roce 2018 tímto modelem svezl při své inauguraci do funkce hlavy státu na nové šestileté období. Senat Aurus je mohutný vůz s hybridním pohonem a přeplňovaným osmiválcem.

Aurus Senat s dvoudveřovou otevřenou karoserií se světu poprvé představil v dubnu předloňského roku, kdy na ruské vojenské přehlídce v Moskvě vozil špičky ruské armády. Od té doby, na rozdíl od jiných modelů značky Aurus, se ale nad luxusním kabrioletem prakticky slehla zem.

Luxusní sedan Aurus Senat měří 5,6 metru, je dva metry široký, rozvor náprav měří 3,3 metru a světlá výška je 200 milimetrů, což je více, než kolik má řada dnešních SUV. Auto váží tři tuny a 135 kilogramů.

Základem Auruse Senat je osmiválcové biturbo o objemu 4,4 litru, výkonu 440 kW (598 koní) v 5500 otáčkách a točivým momentem 880 N.m v rozmezí 2200 do 4750 otáček. Aspoň se to dobře pamatuje.

Tomu sekunduje elektromotor o výkonu 62 koní, který by však 3,1 tuny rozhýbal jenom těžko a nikdo mi nebyl schopen říci, jak to vlastně všechno funguje. Převodovka je devítistupňová, poháněna jsou všechna čtyři kola, maximální rychlost je omezena na 250 km/h a sprint z nuly na stovku zabere 6 sekund.

Aurus Senat vznikl v rámci státního projektu Průvod (Kortěž), vývoj odstartoval v roce 2012. Vůz sjel z výrobního pásu v květnu 2018, kdy se vzniknuvší limuzína ukázala na tehdejší Putinově inauguraci na další prezidentské období.

Široké veřejnosti se pak vůz poprvé prezentoval na srpnovém autosalonu v roce 2019 v Moskvě. V rámci projektu vznikla technika, kterou využijí i další automobily, pojmenované podle věží Kremlu. Vedle sedanu a limuzíny Senat vzniklo též SUV Komendant a minivan Arsenal, které se časem také objeví v běžném prodeji. Už dnes je však možné je potkat v prezidentské koloně hlavy Ruské federace.

Výroba sedanu byla spuštěna v závodě Ford Sollers ve městě Jelabuga v Tatarstánu. Letos by mělo z montážní linky sjet asi 350 vozů Aurus, oznámil ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov. V budoucnu by se mohla výroba zvýšit až na 5000 vozů ročně v různých konfiguracích, napsala agentura DPA.

„Je to skutečně kvalitní automobil, který splňuje světové standardy,“ prohlásil Vladimir Putin na televizním záznamu při zahájení výroby.

Generální ředitel Aurusu Adil Širinov oznámil, že zhruba 70 procent vozů bude určeno na vývoz. Na počátku se chce Rusko zaměřit především na Blízký východ a Severní Afriku, v budoucnu také na Čínu, Latinskou Ameriku a Evropu. Podle výrobce je připravena také varianta s vodíkovým pohonem.

(ede, čtk)