INZERCE

Pohled na Teplárnu Komořany. Zdroj: fotogalerie spol. United Energy

Modernizační fond startuje. Teplárnám uhradí až 80 procent investice

Pět miliard korun na velké projekty v teplárenství, dalších 1,4 miliardy korun na ty menší do 15 milionů eur (390 milionů korun). Tolik stát nabízí v rámci první výzvy pro zájemce o dotaci z Modernizačního fondu, jehož cílem je nahradit uhlí za jiná paliva. Státní fond životního prostředí vyzval teplárenské podniky k předkládání projektů od 24. května do konce roku, posuzovat je bude průběžně.

Modernizační fond má přispět k rychlejšímu odklonu od spalování uhlí a ke snížení emisí skleníkových plynů v České republice i dalších zemích Evropské unie. Financován je z výnosu z prodeje emisních povolenek. Přednost dostaly v první fázi teplárny, které musejí akutně řešit přechod od uhlí k jinému palivu. Zhruba o měsíc později by měl SFŽP vypsat výzvy i na nové zdroje na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů a na ekologizaci průmyslu.

Jak na pondělní tiskové konferenci uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec, peníze bude jednotlivým zemím posílat Evropská investiční banka. První částku pošle v červnu, druhou v prosinci. „Podle aktuální ceny emisní povolenky vychází letošní příjem na více než 15 miliard korun, v dalších letech to může být 20 až 25 miliard korun ročně,“ řekl Brabec. Celkem by Česká republika měla získat něco přes 250 miliard korun.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček dodal, že z velkých projektů v teplárenství bude stát podporovat jen ty prioritní. Patří mezi ně kombinovaná výroba elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů energie a odpadů, elektrokotle a využití odpadního tepla. Naopak v menších projektech do 15 milionů eur bude podpora vyplácena i na neprioritní projekty, kam spadá náhrada uhlí za zemní plyn nebo samostatná výroba tepla z biomasy.

Jak se lze dále dočíst na webu SFŽP, výše dotace se bude pohybovat v rozmezí od 45 do 80 procent z uznatelných nákladů. Podpora je odstupňována podle velikosti zájemce a regionu – projekty umístěné v Praze mají podporu o 15 procentních bodů nižší než záměry umístěné v ostatních krajích. Například velký podnik může získat dotaci ve výši 60 procent nákladů – s výjimkou Prahy, kde se jedná o 45 procent.

Nezávazné předregistrace projektů v teplárenství

Mezi přihlášenými projekty v oblasti teplárenství zatím vede přechod od uhlí k zemnímu plynu. Zdroj: SFŽP

Zájem o dotace si již na začátku letošního roku ověřil SFŽP během nezávazné předregistrace projektů. Jen co se týká teplárenství, firmy předložily 554 projektových záměrů s celkovou požadovanou výší dotace 113 miliard korun. Největší zájem byl o přechod od uhlí k zemnímu plynu (45 procent projektů), k biomase (14 procent) a ke kombinaci více různých zdrojů (11 procent).

Podmínkou získání dotace je realizace záměru do pěti let od přidělení. Firmy si též budou muset „vyběhat“ všechna potřebná povolení ke stavbě. Jak v minulých týdnech Ekonomický deník informoval, ve fázi posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) je například přechod teplárny Ško-energo na biomasu, náhrada uhlí v Teplárně Komořany za kombinaci plynu a biomasy či nový zdroj na energetické využití odpadu v Teplárně České Budějovice.

David Tramba