INZERCE

Nová zelená úsporám i pro zateplení svépomocí

Ode dneška platí nové podmínky pro žadatele o dotace v programu Nová zelená úsporám. Asi nejrevolučnější změnou je možnost získat dotace i pro stavby, které realizují žadatelé svépomocí, dále možnost vyřídit žádost z domova elektronickou cestou a také zcela nové žádosti o příspěvky na stínící techniku.

Ministerstvo životního prostředí označuje dnešní spuštění nových podmínek v programu Nová zelená úsporám za revoluční krok. Ode dneška mohou majitelé domů, či jejich stavitelé získat dotace z programu Nová zelená úsporám také na úsporné rekonstrukce domů realizované svépomocí, venkovní stínící techniku, stavbu domu v nízkoenergetickém standardu nebo výměnu starých kamen bez nutnosti zateplení.

Program Nová zelená úsporám spustilo Ministerstvo životního prostředí v roce 2014. Za čtyři roky byly rozděleny dotace ve výši 4 miliard, další 4 miliardy požadují noví žadatelé. Zatímco dříve ministerstvo vždy uvedlo, kolik peněz chce v konkrétní fázi programu rozdělit, což vedlo k velkým frontám před úřadem, takže dotace byly pryč během pár hodin, nyní je možné žádosti podávat průběžně. Nové podmínky, které platí od dnešního dne, navíc okruh potenciálních žadatelů ještě rozšiřují.

Možnost požádat o dotaci i pro realizaci svépomocí mnoha žadatelům výrazně uleví. Mnozí z nich si nechtěli na zateplení domu najímat firmu, neboť se obávali, že by se vše výrazně prodražilo. Podle nových podmínek může žadatel provádět sice rekonstrukci svépomocí, na musí na ní ale dohlížet odborný dozor: „Na příspěvek na zateplení obvodových či vnitřních stěn domu a výměnu oken či dveří nyní dosáhnou i ti majitelé, kteří chtějí rekonstrukci svého domu provést svépomocí, samozřejmě vždy pod odborným technickým dozorem. V takovém případě budou moci mezi způsobilé výdaje zahrnout faktury za materiál či zápůjčku nářadí, ale i zmiňovaný technický dozor. Rozhodné datum pro uznání výdajů je stanoveno na 1. září 2018. Rekonstrukce svépomocí jsme do programu zahrnuli ze dvou důvodů. Jednak kvůli aktuálnímu nedostatku stavebních firem na trhu, ale také a to především, abychom zkvalitnili rekonstrukce u těch, kteří by tak i tak zateplovali svépomocí,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Podporuje i odstínění

Je zajímavé, že díky programu se podpoří nejenom zateplení budovy, ale také její odstínění, což ministerstvo vysvětluje tím, že o stínící technika přináší tepelné úspory: „Mohou to být jak předokenní žaluzie, rolety či slunolamy. Vhodně zvolená technika má tepelně izolační schopnosti, v zimním období zabraňuje únikům tepla a šetří náklady na vytápění, v létě naopak přispívá k tomu, aby se místnosti nepřehřívaly, a tím přirozeně zlepšuje vnitřní klima místností,“ uvedl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí. Hitem dneška jsou domy, kde je spotřeba energií výrazně snížena, či dokonce zcela eliminována. V programu Nová zelená úsporám se původně podporovaly tzv. pasivní domy, jejichž majitelé mohli získat 300 000 korun na jejich výstavbu. Nyní získají příspěvek i ti, kdo staví tzv. nízkoenergetické domy, musí ale v domě zajistit tzv. rekuperaci, tedy kolování ohřátého vzduchu. Dále je možné získat ještě další dotaci na fotovoltaický systém, který je kombinovaný s tepelným čerpadlem, v takovém případě získá žadatel 150.000 korun. Dotace přísluší i těm, kdo mění okna. Stát přispívá až 50% ceny oken, maximálně lze takto získat 550.000 korun.

Podpoří výměnu kamen

Pro výměnu kotlů lze využít tzv. kotlíkovou dotaci, peníze lze čerpat ale i z Nové zelené úsporám. Ta pamatuje 35.000 na ty, kdo si pořídí plynový kondenzační kotel. Dále lze získat 80.000 korun na výměnu nevyhovujících kamen za ekologičtější variantu, aniž by bylo nutné zateplovat dům: „Chceme tím podpořit rychlejší výměnu neekologických zdrojů vytápění s cílem zlepšit kvalitu ovzduší,“ uvedl k tomu Petr Valdman. Program Nová zelená lze vhodně kombinovat s kotlíkovou dotací: „Doba ekonomické prosperity nahrává tomu, aby lidé mysleli na horší časy a snížili si provozní výdaje za vytápění a ohřev teplé vody třeba odkládanými renovacemi či instalací alternativních zdrojů energie. Program Nová zelená úsporám lze už dnes také propojit s kotlíkovými dotacemi. V kotlíkových dotacích mohou majitelé domů získat finanční podporu na výměnu starého kotle za nový ekologický zdroj. A pokud navíc zateplení nebo instalují solární systém s podporou z Nové zelené úsporám, získají dotační bonus na nákup kotle dalších až 20.000 korun,“ uvedl ministr Brabec.

Vyřízení přes internet

Vyřízení dotace by mělo být jednodušší, vše lze totiž zaslat z domova, elektronickou cestou, není třeba nikam docházet: „Ve snaze nabídnout ještě jednodušší a hlavně pohodlnější vyřízení dotace, budou moci žadatelé zasílat jak žádost tak veškeré související dokumenty ke zpracování přes internet. Dotaci tak vyřídí kompletně z pohodlí domova bez nutnosti posílat dokumenty poštou či chodit na pobočku Fondu, jak tomu bylo doposud. Je tedy zcela na žadateli, pro jakou variantu se rozhodne. Samozřejmě všem žadatelům, kteří potřebují osobní konzultaci či nemají přístup k internetu, jsou stále k dispozici k podání i vyřízení dotace naši odborníci na všech 13 krajských pracovištích Fondu,“ prohlásil ředitel Fondu životního prostředí Petr Valdman. Nově není třeba dodávat spolu se žádostí výpis z katastru a doklad o právní subjektivitě, je třeba pouze doložit doklad o vlastnictví bankovního účtu.

Program Nová zelená úsporám podporuje rekonstrukce rodinných a bytových domů, jejich výstavbu, instalaci solárních a termických systémů, využití tepla z odpadních vod, rekuperaci, výměnu zdrojů tepla za tepelná čerpadla, kotle na biomasu a jiné systémy ekologického vytápění. Hlavním cílem programu je snížení emisí znečišťujících látek a skleníkových plynů, je financován z prodeje emisních povolenek. Žádosti mohou podávat fyzické, i právnické osoby, a to do 31. prosince 2021.

Michaela Kadlecová