INZERCE

Ilustrační obrázek, zdroj: Pixabay

MMR: Trojnásobný převis žádostí o podporované byty a bytové domy bez bariér

V právě uzavřených výzvách programu Podporované byty se v dotačních titulech Pečovatelské byty a Komunitní dům seniorů sešlo 83 žádostí v celkové částce více než 601 milionů korun. V programu Bytové domy bez bariér to bylo 201 žádostí za 242, 2 milionů korun.

„Našim seniorům a zdravotně handicapovaným musíme pomáhat. K tomu slouží mimo jiné i národní dotace, které vypisuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Spousta lidí si totiž nedokáže ani představit, jaké překážky musejí zdravotně postižení lidé dennodenně překonávat. Snad jim tyto finance aspoň trochu ulehčí nesnadnou životní situaci,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Dotační titul Pečovatelský byt je určen pro seniory 65+ nebo pro zdravotně handicapované. Výše dotace může činit až 600 tisíc korun na jeden byt. Pro tyto účely je připraveno 120 milionů korun, přičemž se sešlo 51 žádostí v částce 303,4 milionů korun. U dotačního titulu Komunitní dům seniorů dojde díky financím k zajištění sociálního bydlení pro seniory 60+ tak, aby si uchovali a prodloužili soběstačnost a nezávislost. Výše dotace činí taktéž až 600 tisíc. Zájemci požádali o 298 milionů korun. MMR na tento dotační titul poskytne více než 120 milionů korun.

V podprogramu Bytové domy bez bariér MMR eviduje 201 žádostí za více než 242,2 milionů korun, MMR má pro žadatele připraveno 60 milionů korun, jde tedy o trojnásobný převis poptávky. Zájem o tento dotační titul neustále stoupá. Při prvním vyhlášení výzvy v roce 2016 bylo podáno dvacet žádostí, v roce 2017 to bylo již 140 žádostí a v letošním roce 201 žádostí.

Seznam přijatých žádostí naleznete zde.

-red-