Do konce roku 2030 musí členské státy Evropské unie snížit množství potravinového odpadu o pětinu ve zpracování a výrobě. V případě maloobchodu, restaurací a domácností má jít o pokles o 40 procent ve srovnání s množstvím vyprodukovaným v letech 2020 až 2022.

Evropský parlament přijal pozměněný návrh Komise na revizi rámcové směrnice o odpadech s cílem snížit jejich množství, a to včetně potravinového a textilního odpadu. „Jedná se o přiměřený a realistický přístup,“ vysvětlila europoslankyně a zpravodajka pro tento dokument Anna Zalewská (ECR/Polsko).

Benefity pro zemědělce

Zdůraznila, že pozměňovací návrh prošel díky souhlasu členských států EU. Pomůže také zemědělcům, kteří se díky vyšším cílům na snižování množství odpadu mohou lépe bránit nekalým praktikám supermarketů.

Evropská poslankyně Anna Zalewská
Evropská poslankyně Anna Zalewská (ECR/Polsko), zpravodajka rámcové směrnice o odpadech. Foto: Evropský parlament

Pokud jde o plýtvání potravinami, poslanci Evropského parlamentu zvýšili závazné cíle snížení do roku 2030 z 10 na 20 procent v oblasti zpracování a výroby potravin ve srovnání s původním návrhem Komise. V maloobchodě, stravování, potravinářských službách a domácnostech se cíl snížení zvýšil z 30 na 40 procent na obyvatele. V obou případech se snížení porovnává s ročním průměrem vyprodukovaným v letech 2020 až 2022.

Klobouky, matrace i koberce

Pokud jde o textilní odpad, poslanci Evropského parlamentu rozšířili seznam produktů, na které se vztahuje systém rozšířené odpovědnosti výrobců (EPR). Buse se týkat i přikrývek, ložního prádla, záclon, klobouků, obuvi, matrací a koberců.

Do systému budou patřit také produkty, které obsahují textilní materiály, jako je kůže, kompozitní kůže, guma nebo plast. Přijatá změna vyžaduje, aby členské státy EU zavedly systémy EPR do 18 měsíců od vstupu směrnice v platnost.

Původní směrnice je z roku 2008

Základní pojmy a definice související s nakládáním s odpady stanovuje rámcová směrnice o odpadech. Od roku 2008 byla několikrát novelizována. Směrnice vyžaduje, aby bylo s odpady nakládáno bez ohrožení lidského zdraví a poškození životního prostředí.

Směrnice také vysvětluje, kdy odpad přestává být odpadem a stává se druhotnou surovinou.

Mohlo by vás zajímat