INZERCE

Americký dolar je hlavní světovou měnou skoro sto let. Udrží si svou pozici nebo bude nahrazen třeba jüanem či eurem? Ilustrační foto: Wikipedia

Saúdové investují miliardy dolarů v Malajsii

Saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco se chystá investovat sedm miliard dolarů (179 miliard Kč) do rafinerského a petrochemického projektu RAPID v jižní Malajsii. Po setkání se saúdským králem Salmánem to dnes oznámil malajsijský premiér Najib Razak.

Rozhodnutí o vstupu do projektu v malajsijském státě Johor se uskutečnilo po dnešním jednání šéfů Aramco a malajsijské státní energetické společnosti Petroliam Nasional Berhad (Petronas). Petronas je hlavním investorem projektu RAPID, jehož náklady jsou vyčísleny na 27 miliard dolarů, uvedla agentura Reuters.

Dnešní oznámení znamená zvrat v dosavadních jednáních o projektu. V lednu informované zdroje z ropného odvětví agentuře Reuters řekly, že Aramco chce z příslibu účasti na projektu s Petronasem vycouvat. Petronas zároveň sdělil, že bude v projektu pokračovat, i kdyby z něj Aramco odstoupila.

Projekt RAPID má zahájit provoz na počátku roku 2019. Zahrnovat bude ropnou rafinerii s kapacitou zpracování 300.000 barelů ropy denně a petrochemický komplex o výrobní kapacitě 7,7 milionu tun ročně. Komplex bude stát vedle skladiště ropy v Pengerangu na samém jihu poloostrova, naproti Singapuru.

-čtk-