INZERCE

Tvrdá bojovnice ze severu Moravy

0
Tvrdá bojovnice ze severu Moravy
Alena Vitásková, foto: Tiscali.cz

Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu, je charismatická dáma, jejíž osobní kouzlo dokáže mnohé ohromit. Je však také velmi cílevědomou a tvrdou manažerkou, která netoleruje chyby ostatních a dokáže se jich velmi rychle zbavit bez ohledu na to, co pro ni udělali. A to se týká i nejbližších spolupracovníků.

Naposledy se o tom přesvědčil dlouholetý mluvčí Jiří Chvojka, který pro ni odváděl nejen klasickou práci mluvčího a šéfa tiskového oddělení, ale také obratně využíval svých letitých kontaktů z PR branže a dokázala zahladit několik mediálních průšvihů. Naposledy jeho tým na přání šéfové vymyslel „roadshow“ po českých a moravských městech, kde měla Vitásková vysvětlovat zásadní změnu v počítání cen elektřiny. „Spanilá“ jízda začala jen dva týdny poté, co po velké kritice Vitásková oznámila, že nepodepíše nové tarify, které připravil „její“ úřad. Nastavení nových tarifů kritizovala řada odborníků, ozvali se také politici. Premiér Bohuslav Sobotka řekl, že „nastavení tarifů je špatné, zdražilo by elektřinu 38% procentům domácností,“ a to si přece žádný politik nemůže nechat ve volebním roce líbit.

Na stejný předpoklad, že se politici nechtějí ukazovat s lidmi, kteří se během posledních let ukázali jako kontroverzní dle mého soudu narazila i ona spanilá jízda Aleny Vitáskové po českých a moravských městech. Začala v době, kdy už byla „tvrdá bojovnice“ ze severu Moravy odsouzena na 8,5 roku do vězení za schválení některých solárních elektráren do provozu v době, kdy ještě nebyly funkční , ale týkala se jich vyšší výkupní cena elektřiny. Navíc se krátce předtím vehementně dohadovala s Vládou o tom, jestli se jí týká služební zákon. (Pokud by se týkal, musela by okamžitě skončit kvůli trestnímu stíhání). Nakonec se ministři usnesli, že netýká a Vitásková pokračuje v čele ERÚ. Právě „spanilá jízda“ jí měla alespoň trochu napravit reputaci a ukázat ji v lepším světle, než vypadala v poslední době v médiích. Počítalo se s účastí místních regionálních politiků, kteří se „budou bít v prsa“, že občanům přinášejí možnost diskutovat o změnách tarifů energií a ukážou Alenu Vitáskovou o které mnozí jen slyšeli z televize či rádia coby milou, energetickou a empatickou ženu. Jenže dle mého soudu narazili na prostý politický fakt, že na podzim jsou krajské volby a politici se neradi pouští do ožehavých témat domněnce, že voliči mají krátkou, nebo ještě lépe žádnou paměť a snadno zapomenou, co jim před posledními volbami slíbili a co nesplnili. Ze stejného důvodu se moc nechtějí ukazovat s „kontroverzními“ osobami – ať už místními nechvalně proslulými podnikateli, či kýmkoliv jiným. A Alena Vitásková do této kategorie rozhodně patří, ať už vlastní vinou, či nikoliv. Vitásková tedy vyrazila na roadshow s očekávaným vylepšením své reputace.  Jenže v Plzni přišli 3 (!) diskutující a v Klatovech to nebylo o moc příznivější. Rozezlená Vitásková tak na místě vyhodila organizační tým s tím, že si to zařídí lépe a vydala pokyn, že bude jezdit jen tam, kam ji pozvou místní starostové a hejtmani. Dle mého soudu takových míst z výše uvedených důvodů mnoho nenajde. Definitivně se tak zbavila mluvčího, který již sice byl na ústupu z oficiálních pozic, ale mohl pro ni vykonat ještě mnoho užitečné zákulisní práce. S nejbližšími spolupracovníky, kteří šéfům kryjí mnoho let záda se takto prostě neloučí. To byl měl vědět každý špičkový manažer nebo politik, ale „železné Aleně“, jak se Vitáskové také přezdívá, je to evidentně jedno.

Ona už hraje vabank. Po několika bezpečnostních incidentech, kterým spolu s Chvojkou čelila a u ní byly výrazně větší, odsouzení na 8,5 let jí už ostatně nic jiného nezbývá. Zářná kariéra odbornice v plynárenství, která se z řadové úřednice plynárenské společnosti, přes nejvyšší manažerské posty v oboru propracovala až do čela regulátora tak, zdá se, pomalu ale jistě končí a i proto kope kolem sebe a zbavuje se nejbližších přesně v duchu rčení – tonoucí se stébla chytá.

Jiří Reichl

FacebookTwitter