INZERCE

Pokud chce Vitásková kandidovat na senátorku, měla by odstoupit z čela ERÚ

0
Pokud chce Vitásková kandidovat na senátorku, měla by odstoupit z čela ERÚ

„Funkce předsedy je neslučitelná s funkcí poslance, senátora, soudce, státního zástupce, člena vlády nebo jinou funkcí ve veřejné správě nebo s členstvím v politické straně nebo politickém hnutí.“ To je, prosím, citace ze zákona 458/2000 Sb, kterému se zkráceně říká energetický zákon. Konkrétně z § 17b.

Včera přišla z Energetického regulačního úřadu (ERÚ) tisková zpráva o tom, že jeho předsedkyně Alena Vitásková bude v podzimních volbách kandidovat na senátorku za Hnutí Úsvit na Ostravsku. Nic proti tomu, paní předsedkyně je tamní rodačka, k regionu má vztah a je její svobodnou volbou kandidovat za koho chce. To prohlášení má několik úskalí. To nejmenší je to, že tiskovou zprávu o její soukromé kandidatuře rozesílá státní aparát a ne sekretariát strany či hnutí, za které kandiduje. Už dlouhou dobu se tak děje, svolávají se tiskovky, kde Alena Vitásková řeší své soudní kauzy a údajnou ostrakizaci policií i soudy. To se však dá ještě pochopit, je souzena za něco, co vykonala či nevykonala ve funkci předsedkyně, či co její podřízení schválili v době, kdy šéfuje ERÚ. Co je však naprosto nepochopitelné je, že tiskový odbor ERÚ poslal do světa zprávu i o politické kandidatuře své předsedkyně.

Daleko závažnější je ale jiný fakt. Alena Vitásková sice kandiduje jako nestraník, ale uchází se o křeslo senátorky. Přitom zákon, který zmiňuji v úvodu, souběh obou funkcí vylučuje. Čili „de iure“ je všechno v pořádku, ale „de facto“ rozhodně ne. Paní předsedkyně bude muset vést kampaň, aby uspěla. Na kampaň potřebuje samozřejmě čas (a ne málo) a zároveň tento čas vyžaduje její práce předsedkyně energetického regulátora. Navíc může být Vitásková velmi snadno osočena, že její budoucí rozhodnutí (od dnešního dne) jsou motivována politicky se snahou zalíbit se voličům a získat lukrativní mandát spojený s imunitou. Pokud dosud bylo nějaké politické nařčení nemístné, nyní dala Vitásková svým kritikům a nepřátelům další munici. A když jsme u té imunity ta se, jak známo, vztahuje na projevy a hlasování senátora či poslance při výkonu funkce. Rozhodně neplatí zpětně.

Čisté a korektní řešení, které vždy Alena Vitásková proklamuje, je jediné.

Odstoupit.

 

 

FacebookTwitter