INZERCE

Ropná rafinerie, zpracování ropy. Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

Bělehradské fórum vyzvalo k akutní modernizaci a souladu se směrnicí EU o zásobách ropy

Šestnácté ropné fórum Energetického společenství v Bělehradě skončilo důraznou výzvou smluvním stranám, aby urychleně provedly směrnici o zásobách ropy a modernizovaly svá ropná odvětví tak, aby byla v souladu s globálními cíli udržitelnosti. Na akci se sešla stovka vládních úředníků, vedoucích představitelů průmyslu a mezinárodních organizací.

Účastníci fóra zdůraznili jak trvalou roli ropy v energetické bezpečnosti, tak naléhavou potřebu přejít k udržitelnějším energetickým systémům v souvislosti s úsilím o dekarbonizaci.

Fórum se zaměřilo především na naléhavou potřebu dodržování směrnice o zásobách ropy (směrnice 2009/119/ES). Sekretariát Energetického společenství zdůraznil potřebu udržovat nouzové zásoby ropy, aby se zabránilo přerušení dodávek.

Zatímco Srbsko nebo Severní Makedonie (Česká republika od loňska tuto směrnici opět plní – pozn. red.) dosáhly pokroku, mnoho zemí stále nedosahuje požadovaného prahu devadesátidenní rezervy.

Účastníci fóra byli vyzváni, aby integrovali čistší technologie a zlepšili energetickou účinnost v celém dodavatelském řetězci ropy. Tento přístup spolu s plným souladem se směrnicí o zásobách ropy má zásadní význam pro zajištění dlouhodobé energetické bezpečnosti a zároveň přispívá ke globálním cílům v oblasti klimatu.

Ředitel sekretariátu Energetického společenství Artur Lorkowski zdůraznil naléhavost této transformace a uvedl: „Snížení emisí a dopadu na životní prostředí v celém odvětví je nezbytné pro zachování životaschopnosti průmyslu v nízkouhlíkovém světě. Nejde jen o dodržování předpisů – jde o to, aby toto odvětví obstálo i v budoucnu.“

Na fóru vystoupil mimo jiné například David Martin z Mezinárodní energetické agentury, který představil poznatky o vývoji dynamiky nabídky a poptávky po ropě do roku 2030. Specialista Evropské komise na paliva Antony Lagrange se zabýval připraveností EU v ropném odvětví na období 2024–25. Adrian Jasimi ze sekretariátu Energetického společenství nastínil současný stav provádění směrnice o zásobách ropy.

Fórum zdůraznilo význam iniciativy Methane Guiding Principles (MGP), která je zaměřena na snížení emisí metanu v ropném a plynárenském sektoru. Sekretariát Energetického společenství je připraven podpořit Global Methane Pledge, ke kterému se připojilo všech devět smluvních stran, a koordinovat úsilí mezi ropným průmyslem, nevládními organizacemi a zúčastněnými stranami, které se zavázaly k osvědčeným postupům.

Na fóru byl mimo jiné byl uznán pokrok Ukrajiny při sbližování s evropskými právními předpisy v oblasti energetiky. Navzdory válečným výzvám Ukrajina rozvíjí svůj systém ropných rezerv a prokazuje odhodlání k energetické odolnosti a evropské integraci.

Energetické společenství je i nadále odhodláno pomáhat smluvním stranám technickou podporou při řešení nedostatků v dodržování předpisů, podpoře udržitelného ropného odvětví a usnadňování přechodu k udržitelnějšímu ropnému odvětví.

Další fórum je naplánováno na září/říjen 2025.

(nik)