INZERCE

Místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk Foto: Radek Čepelák

Rozhodnutí o platech soudců? Nedůstojné a zničující pro právní i politickou kulturu, říká Šuk

Rozhodnutí vlády o růstu platů vrcholných politiků, soudců a státních zástupců o 6,95 procenta v příštím roce je podle místopředsedy Nejvyššího soudu Petra Šuka „mimořádně nešťastné“. „Každý pozorovatel si musí klást otázku, zda stát, jehož vláda jde znovu a znovu vědomě proti nálezům Ústavního soudu, je ještě právním státem. Je to nedůstojné a zničující pro právní i politickou kulturu,“ řekl Šuk České justici s tím, že opakované řešení problému se zmrazováním platů soudců a politiků už je „fraška“. Krok vlády za neústavní označil i prezident Soudcovské unie Libor Vávra nebo předseda Nejvyššího správního soudu Karel Šimka.

Jak hodnotíte návrh vlády, podle kterého bude platová základna soudců v roce 2025 činit 2,822násobek průměrné mzdy v národním hospodářství za předminulý rok?

Lidem říkáme, že pravomocná soudní rozhodnutí je třeba respektovat, ale vláda je vesele porušuje jak na běžícím pásu. Potřetí za jedno funkční období. Návrh vlády ve skutečnosti znamená prakticky zmražení soudcovských platů, aniž by pro tento krok byly splněny podmínky nastavené Ústavním soudem. Počínaje kultivovaným věcným projednáním s reprezentací soudní moci a konče tím, že se stejně zachází s ostatními služebníky státu.

Další peníze, které byly zahrnuté v rozpočtu na původně navrhovaný vyšší růst platů, se podle představitelů vlády využijí na vyšší platy administrativních pracovníků v justici. Má to být až 700 milionů korun. Jak to jako hlavní vyjednavač o navýšení platů administrativy vnímáte?

Spojování tohoto kroku se zvýšením objemu peněz pro zaměstnance soudů tomu nasazuje korunu. Vláda se s námi nejprve dohodne na tom, že počínaje příštím rokem dorovná platy zaměstnanců soudů na úroveň průměrného rozpočtovaného platu (bez započtení ozbrojených složek a školství), pak tuto dohodu bez mrknutí oka poruší a teď pro změnu tvrdí, že ji může dodržet jen za cenu porušení ústavního pořádku. Eufemisticky řečeno, velmi smutné. K platům zaměstnanců mohu jen dodat, že nadále trváme na dodržení naší dohody.

Proč znovu a znovu musíme řešit dorovnávání platů soudců, které politici neústavně zmrazují?

Protože čeští politici neumí jasně říci, že si svoje zákonem určené platy zaslouží. A neumí ani veřejnosti vysvětlit, že již tři čtvrtě roku ve skutečnosti přispívají do státního rozpočtu tím, že pobírají platy ve snížené výši. To ale nejde dělat do nekonečna, souhlasím s předsedou NSS Karlem Šimkou, že tento „race to the bottom“ musí skončit. Politika je náročné řemeslo a chceme li, aby zemi spravovali ti nejlepší, musíme je adekvátně zaplatit.

Část veřejnosti ale volá po tom, aby se politikům platy nezvyšovaly. Jak by se tedy podle vás měla situace napravit a stabilizovat?

Já chci, aby premiér, ministři i zákonodárci měli solidní platy, které jim nahradí alespoň část příjmů, o něž přicházejí tím, že se pustili do správy věcí veřejných. A souhlasím s politiky v tom, že mezi jejich platy a platy soudců má být rozumná korelace. Ale cesta k nápravě současného stavu, který zavinili politici, ne soudci, nevede přes neústavní zásahy do soudcovských platů, nýbrž k navrácení do stavu, který tu byl předtím, než si politici začali v honbě za domnělou přízní části veřejnosti své platy snižovat.

Politici volají, že chtějí automat a že si nechtějí o svých platech znovu a znovu rozhodovat. Ale ten přece mají, stačí do něj nesahat. Platy ústavních činitelů sledují vývoj průměrné mzdy ve státě. To je fér. Jen je třeba vnímat a vysvětlovat, že tak činí s dvouletým zpožděním. A chtějí-li politici ze svého přispívat státu, ať tak činí, nic jim v tom nebrání. Ať ale kvůli tomu nesahají do nastaveného systému.

Čtěte také: Návrh vlády znamená podle Vávry protiústavní zmrazení platů soudců. Je to závod ke dnu, říká Šimka

Eva Paseková

Článek původně vyšel na zpravodajském portálu Česká justice, který stejně jako Ekonomický deník patří pod vydavatelství Media Network s.r.o.