INZERCE

Rychlejší kontroly, větší bezpečnost. To si Evropská komise slibuje od dvojice nových návrhů, kterým by chtěla zavést digitální cestovní doklady. Zdroj: Pixabay

Místo pasu aplikace. Evropská komise navrhuje digitální cestovní doklady

Rychlejší kontroly, větší bezpečnost. To si Evropská komise (EK) slibuje od dvojice nových návrhů, kterými by chtěla zavést digitální cestovní doklady. Využívat by je mohli lidé, kteří cestují do nebo v rámci Schengenského prostoru. Návrhy se ještě bude zabývat Rada Evropské unie a Evropský parlament.

„Skutečnost, že občané Evropské unie mohou cestovat do EU a v rámci EU pouze pomocí pasu nebo občanského průkazu, je základem práva na volný pohyb. Nyní to přizpůsobujeme dnešnímu digitálnímu světu,“ uvedl tento týden dosluhující komisař pro spravedlnost Didier Reynders.

Podle prohlášení EK občané ze zemí v i mimo Evropskou unii podléhají systematickým kontrolám, když překračují hranice Schengenského prostoru. Tyto kontroly jsou dnes prováděny fyzicky na hraničních přechodech.

„Vzhledem k tomu, že jen v roce 2023 bylo zaznamenáno téměř 600 milionů překročení hranic, je třeba urychlit hraniční kontroly a zajistit plynulejší cestování a zároveň zachovat vysokou úroveň bezpečnosti a zajistit, aby byl zkontrolován každý cestující,“ uvedla Komise.

Nová aplikace

Právě to by měly nové návrhy zajistit. Konkrétně má vzniknout nová „aplikace EU pro digitální cestování“, do které by si cestující uložili své digitální cestovní doklady. Tedy digitální verzi dat, která jsou uložená v pasech a občanských průkazech.

„Údaje zahrnují informace obsažené v čipu cestovního pasu nebo občanského průkazu, včetně zobrazení obličeje držitele, nikoli však otisk prstu,“ uvedla Komise.

Používání bude podle ní zcela dobrovolné, lidé tak budou moci zůstat u klasických dokladů. Aplikace podle Komise umožní pohraničním úředníkům dokončit některé procesy hraniční kontroly předtím, než cestující dorazí na hranici, což ušetří čas a usnadní cestování. Dle pilotního projektu by mohlo dojít ke zkrácení kontroly na místě ze třiceti na osm vteřin.

„Digitální pasy jsou významným krokem vpřed v posílení bezpečnosti v schengenském prostoru a usnadnění cestování. Umožní pohraniční stráži rychle schválit skutečné cestovatele a lépe se zaměřit na zastavení osob podezřelých z trestné činnosti a terorismu,“ uvedla eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johansson.

Aplikace by měla být dostupná do roku 2030. Vyvinout ji má Agentura Evropské unie pro provozní řízení rozsáhlých IT systémů v prostoru svobody, bezpečnosti a práva​ (eu-LISA). Bude propojitelná s chystanou evropskou digitální peněženkou.

Oběma návrhy, které předložila končící Evropská komise, se ještě budou zabývat zástupci národních vlád v rámci Rady EU a Evropský parlament.

Karolína Novotná

Článek původně vyšel na zpravodajském portálu Česká justice, který stejně jako Ekonomický deník patří pod vydavatelství Media Network s.r.o.