INZERCE

Zálohování PET lahví kritizují zástupci obcí. Zdroj: Pixabay

Povinné zálohování PET lahví? Zmatek pro občany a zvýšené náklady, varují obce

Dodatečné náklady, zmatek mezi občany, nutnost tvořit nová sběrná místa. Takové komplikace by podle Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) přinesla novela zákona o obalech, kterou minulý týden schválila vláda, pokud by prošla v současné podobě. Domníváme se, že je potřeba zajistit kompenzace pro obce, pokud by jim vznikly zvýšené náklady, říká místopředseda SMO ČR Pavel Drahovzal o legislativě zavádějící zálohování PET lahví.

„SMO ČR podporuje cíle návrhu, zejména snahu zvýšit recyklaci a snížit množství odpadu v přírodě. Nicméně máme obavy, že současný návrh zavedení zálohového systému na PET lahve a kovové plechovky má významná rizika pro obce a jejich odpadové systémy,“ říká Drahovzal, který je současně starosta obce Velký Osek.

Vyčlenění PET lahví z tradičního systému třídění podle něj ovlivní ekonomiku i logistiku odpadového hospodářství obcí. Náklady na svoz a zpracování ostatních plastů podle něj mohou vzrůst. „Zavedení dvou různých systémů třídění plastů – PET lahve vráceny v obchodě a zbytek plastů ve žlutých kontejnerech – by mohlo způsobit zmatek mezi občany a ovlivnit motivaci k třídění odpadu. Také by mohly vzrůst náklady na svoz a zpracování ostatních plastů,“ myslí si místopředseda svazu.

Nejvíce má novela dopadnout na malé obce

Nejvíce by podle Drahovzala novela dopadla na malé obce, ve kterých nejsou obchody. Právě prodejny nad 50 metrů čtverečních a také čerpací stanice mají mít podle návrhu zákona povinnost zajistit zpětný sběr PET lahví a plechovek. Obce nad 300 obyvatel, kde takové obchody nejsou, musí sběr zajistit samy. „Domníváme se, že je potřeba zajistit kompenzace pro obce, pokud by jim vznikly zvýšené náklady,“ říká proto.

Pohazování odpadu do přírody podle něj je problém, který obce trápí. Využít ale podle něj lze i jiné přístupy. Jde třeba o lepší osvětu, rozšíření a zlepšení současné sítě tříděného odpadu či vytvoření ekonomických pobídek pro používání recyklovatelných obalů.

Novela zákona, kterou minulý týden schválila vláda, zavádí zálohový systém na PET lahve a kovové plechovky. Podle předkladatele návrhu ministerstva životního prostředí se počítá se čtyřkorunovou výší zálohy, její přesnou cenu ale stanoví až vyhláška k novele. Obaly by následně podobně jako například některé skleněné lahve museli vybírat obchodníci v prodejnách nad 50 metrů čtverečních a také na všech čerpacích stanicích. Dohromady to je přes 11 000 povinných míst. Podle ministerstva by měl předpis obecně nabýt účinnosti 1. ledna 2025, zálohový systém by se ale měl spustit o rok později.

Ve třídění má Česko rezervy

Zastánci novely argumentují potřebou kvalitnější a širší recyklace. Podle údajů ministerstva se každý rok na trh dostává zhruba 1,8 miliardy kusů PET lahví a 0,8 miliardy plechovek. Značné množství těchto obalů končí mimo tříděný odpad, například u PET lahví jde o každou pátou lahev. U plechovek je situace horší, tři ze čtyř plechovek nejsou tříděny správně, uvedl úřad. Podle dřívějších údajů iniciativy Zálohujme.cz každoročně končí ve volné přírodě v Česku až 100 milionů PET lahví a obdobné množství plechovek.

Podle Iniciativy pro zálohování by navíc zpětný odběr PET lahví a nápojových plechovek mohl snížit až o půl miliardy korun platbu, kterou Česko odvádí do Evropské unie kvůli nízké míře recyklace plastových obalů

(knn)

Článek původně vyšel na zpravodajském portálu Česká justice, který stejně jako Ekonomický deník patří pod vydavatelství Media Network s.r.o.