INZERCE

Prezident Petr Pavel jmenoval do funkce ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka. Foto: Kancelář prezidenta republiky

Fialova vláda má dva nové ministry. Místní rozvoj povede Kulhánek a průmysl Vlček

Prezident Petr Pavel dnes ráno na Pražském hradě jmenoval ministry pro místní rozvoj Petra Kulhánka (STAN) a průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (STAN). Vláda Petra Fialy je tak opět kompletní. V pátek skončí bez náhrady ministr pro legislativu Michal Šalomoun nominovaný Piráty, jeho agendu převezme agendu převezme ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Vlček ve vládě nahradil Jozefa Síkelu (STAN), který by se měl stát novým českým eurokomisařem. Kulhánek nastoupil na ministerstvo pro místní rozvoj po končícím předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi, který ve vládě skončil ke konci září. Premiér Fiala jej navrhl odvolat, protože podle něj Bartoš nebyl schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení. Resort dočasně vedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Předseda vlády Petr Fiala poté Lukáše Vlčka uvedl do úřadu ministra průmyslu a obchodu. Mezi jeho hlavní priority patří naplňování nové Hospodářské strategie České republiky, dotažení jednání o tendru na výstavbu nových jaderných zdrojů v Dukovanech a dalších strategických projektů, práce na modernizaci energetiky, ochrana spotřebitele a férové prostředí pro podnikání včetně snižování administrativní zátěže.

„Před panem ministrem jsou priority, které je potřeba zvládnout, ať je to poslední krok k dostavbě jaderné elektrárny Dukovany, zjednodušování administrativy a funkční digitalizace základních procesů pro podnikatele. Důležitá je i aktivní role českého ministra průmyslu v Evropské unii, aby hájil zájmy ČR. Měl by se podílet na tom, aby EU byla v budoucnu racionálnější a nedělat rozhodnutí, která ohrožují naši konkurenceschopnost,” uvedl premiér Petr Fiala na tiskové konferenci.

Vlček se zaměří na energetiku i novou hospodářskou strategii

Nový ministr průmyslu a obchodu Vlček bude usilovat o rychlé projednání a schválení aktualizované Státní energetické koncepce (SEK). Podle něj je brzké dokončení dokumentu klíčové pro další rozvoj tuzemské energetiky. Na úřad chce přivést odborníky z makroekonomie a socioekonomie. Více se chce věnovat také výjezdům do regionů. Vlček to dnes řekl novinářům po uvedením do funkce ministra.

„Chci poděkovat svému předchůdci Jozefu Síkelovi za spoustu práce, kterou na Ministerstvu průmyslu a obchodu odvedl. Své působení nevnímám jako prostor na to jen věci dotahovat. Moje vize jsou mnohem pestřejší a mají přesah do dalšího volebního období a mým cílem je dostat Českou republiku do top 10 ekonomik v Evropě,“ říká ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček.

Dodal, že tento ambiciózní pomůže plnit i nová Hospodářská strategie, kterou v posledních měsících ve spolupráci s ministerstvem připravoval. „Strategii ještě dnes představíme na Mezinárodním strojírenském veletrhu a v nejbližších dnech ji předložíme ke schválení vládě. Jedná se o dlouhodobou vizi pro rozvoj českého hospodářství s důrazem na vysokou přidanou hodnotu, která je základem prosperity každé ekonomiky. Hospodářská strategie, kterou přední čeští ekonomové oceňují, nesmí jen zůstat na papíře, ale od prvního dne ve funkci ji začnu naplňovat.”

Premiér Petr Fiala ve společnosti nového ministra průmyslu Lukáše Vlčka a končícího Jozefa Síkely. Foto: MPO (tisk. zpráva)

V oblasti energetiky bude nový ministr pokračovat v důležitých jednáních o diverzifikaci dodávek plynu a dokončení nových jaderných bloků v Dukovanech. Klíčovou oblastí dále bude modernizace přenosových a distribučních soustav pro stabilní energetickou infrastrukturu a rozvoj obnovitelných zdrojů energie.

Ministr Vlček plánuje prosadit další novelu energetického zákona, která zavádí nová moderní pravidla pro trh s elektřinou, jako je akumulace, flexibilita a její agregace. „Zaměřím se také na přivedení nových investic s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou například polovodiče, umělá inteligence či elektromobilita, a rád bych investory přivedl především do hospodářsky a sociálně vyloučených regionů. Nezapomenu ani na podporu podnikatelů i malých a středních podniků, aby mohli dále růst a inovovat,” dodává ministr Vlček, který má dále v plánu věnovat se ochraně spotřebitele, boji s monopoly a oligopoly, větší dostupnosti bydlení díky moderním stavebním normám i otevřené a srozumitelné komunikaci s veřejností.

Lukáš Vlček je od října 2021 poslancem, v roce 2022 byl zvolen prvním místopředsedou Starostů a nezávislých (STAN), kde má jako ekonomický expert na starosti hospodářské otázky. Ve Sněmovně byl členem rozpočtového výboru a výboru pro životní prostředí. Vedl Stálou komisi pro hybridní hrozby. Před působením v celostátní politice pracoval 15 let jako starosta města Pacov. Při práci vystudoval politologii a sociologii, regionální rozvoj a veřejnou správu na Masarykově univerzitě v Brně.

Kulhánek se bude věnovat obnově po povodních a bydlení

Vedle problémové digitalizace stavebního řízení se nový ministr pro místní rozvoj Kulhánek musí urgentně věnovat vytvoření komplexní strategie obnovy území po povodních a rozhýbání bytové výstavby. Priority včetně přípravy nového evropského programového období vyjmenoval premiér Fiala na tiskové konferenci po uvedení ministra do funkce. Končícímu hejtmanovi Karlovarského kraje popřál do nové role, aby úřad co nejdříve přešel z krizového do standardního režimu. Komunální politik s dlouholetými zkušenostmi z krajské politiky má podle předsedy vlády zkušenosti na to, aby složitou situaci zvládl.

Kulhánek nastoupil na ministerstvo pro místní rozvoj po předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi, který ve vládě skončil ke konci září. Fiala jej navrhl odvolat, protože podle něj Bartoš nebyl schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení. Resort dočasně vedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Petr Kulhánek se právě stal novým ministrem pro místní rozvoj. Foto: Kancelář prezidenta republiky

Končící karlovarský hejtman představil své priority prezidentu Petru Pavlovi v pondělí, dnes ráno ho prezident na Pražském hradě jmenoval. Po schůzce s hlavou státu Kulhánek zopakoval, že se ještě dnes chystá odjet na Jesenicko, s tamními politickými představiteli bude řešit pomoc po nedávných povodních. Už ráno s politiky z povodněmi poškozených regionů konzultoval situaci na on-line poradě. „Představovali jsme investiční a neinvestiční programy na pomoc, potřebovali jsme zpětnou vazbu,“ řekl.

Kulhánek chce při řízení MMR sázet na otevřenou a intenzivní komunikaci. „Poprosil jsem všechny šéfy sekcí a další kolegy, aby byli maximálně sdílní. Na zítra a další dny mám naplánované schůzky se všemi vrchními řediteli sekcí a dalšími kolegy,“ řekl dnes novinářům.

Ministerstvu chce věnovat stejnou energii, jakou dosud dával vedení Karlovarského kraje. Ke svému jmenování ministrem Kulhánek přistupuje jako ke ‚křtu ohněm‘. „Nemám zkušenost s vysokou politikou, ale to myslím, ani není moje mise. Ta je velmi věcná, aby se skutky, které jsou očekávány, naplnily,“ uvedl Kulhánek. Zároveň dodal, že se bude snažit rozeběhnuté procesy urychlit a nastartované projekty spustit co nejdříve.

(red, čtk)