INZERCE

Podle několika zdrojů Ekonomického deníku jsou velkým favoritem vrtulníky Black Hawk UH 60A, které unesou bambivaky o objemu 3450 litrů vody. Foto: Hasičský záchranný sbor

Čekání na vrtulníky na lesní požáry za 7 miliard. Budou to Black Hawky?

Vrtulníky Black Hawk UH 60A jsou podle informací Ekonomického deníku potenciální favoritem k zajištění leteckého hašení v České republice. Už dnes jsou využívány dva stroje tohoto typu od soukromých společností. Vláda se před časem usnesla, že bude pořízeno celkem 6 strojů v hodnotě 7 miliard korun. Předpokládá se však poloviční refundace nákladů z fondů Evropské komise na vybudování kapacit rescEU. V současné době Česká republika již obdržela od Evropské unie prostředky na pořízení jednoho vrtulníku v předpokládané hodně cca 36 milionu eur.

Ministerstvo vnitra nákupy vrtulníků pro letecké hašení realizuje veřejným výběrovým řízením na základě vládou schválené koncepce. Výběrové řízení se v současné době připravuje, vítězný dodavatel bude znám nejdříve v roce 2025.

Podle několika zdrojů Ekonomického deníku jsou velkým favoritem vrtulníky Black Hawk UH 60A, které unesou bambivaky o objemu 3450 litrů vody. Podle kuloárních informací je prosazují hasiči. Dodavatelem by mohla být jedna z velkých českých zbrojovek.

V současnosti po celý rok zajišťují letecké hašení vždy minimálně dva vrtulníky Bell 412 s bambivaky o objemu 900 litrů, které má ve správě Letecká služba Policie ČR.

Nad rámec této služby je v období rizikovém z hlediska lesních požárů letecké hašení zajištěno také dvěma vrtulníky Black Hawk UH 60A soukromého dodavatele, firem HELI COMPANY s.r.o. a  TECH-MONT Helicopter Company.  Oba disponují bambivaky o objemu 3450 litrů. Tyto vrtulníky budou v souladu s podmínkami veřejné zakázky zajišťovat letecké hašení v rizikovém období (15. června až 15.září) také po dobu následujících tří let až do roku 2027.

„Jedná se o smluvní zajištění pohotovosti leteckého hašení do doby, než se podaří v České republice vybudovat vlastní kapacity, tedy pořídit nové vrtulníky, které by disponovaly minimální kapacitou 3000 l vody. Tento záměr je řešen v koncepci Letecké služby Policie ČR, kde je plánováno pořízení 6 vrtulníků pro letecké hašení požárů, na které schválila vláda rámcový program. Ministerstvo vnitra provedlo předběžnou tržní konzultaci a chystá výběrové řízení dle schválené koncepce. Finanční prostředky na zakoupení tří z nich by měla poskytnout EU, přičemž ČR už od ní obdržela finanční prostředky na zakoupení prvního z nich. O další ČR zažádala. Další tři vrtulníky by měly být pak hrazené z národních zdrojů,“ sdělila Klára Ochmanová z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru.

Dodavatelé služby leteckého hašení pomocí vrtulníku s minimální kapacitou 3000 litrů vody byli podle Ochmanové vybráni v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Na zajištění této služby se podílí tři ministerstva – ministerstvo životního prostředí, ministerstvo zemědělství a ministerstvo vnitra. Po dohodě těchto tří ministerstev bylo zadavatelem veřejné zakázky pověřeno ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Vrtulníky Black Hawk UH 60Abudou v souladu s podmínkami veřejné zakázky zajišťovat letecké hašení v rizikovém období (15. června až 15.září) také po dobu následujících tří let až do roku 2027. Foto: Hasičský záchranný sbor

Vnitro s hasiči realizovalo zadávací řízení na veřejnou zakázku „Rámcová dohoda na zajištění modulu leteckého hašení lesních požárů v letech 2024-2027 v rámci rescEU Transition“. Tato veřejná zakázka byla rozdělena na 2 části:

ČÁST 1 – Zajištění leteckého hašení požárů lesů v působnosti ministerstva zemědělství

ČÁST 2 – Zajištění leteckého hašení požárů lesů v působnosti ministerstva životního prostředí.

V obou částech veřejné zakázky podepsalo vnitro s hasiči rámcové dohody s vítězným dodavatelem služby leteckého hašení. V části 1 se jednalo o slovenskou firmu TECH-MONT Helicopter company, s r. o., a v části 2 se jednalo o firmu HELI COMPANY, s. r. o.

V obou dvou případech se jednalo o zajištění služby jednoho vrtulníku UH 60A s bambivakem o kapacitě 3 410 litrů. S vítěznými dodavateli leteckého hašení uzavřely ministerstvo zemědělství a ministerstvo životního prostředí dílčí smlouvy o dílo.

V první části byli celkem 3 uchazeči: Prvním byla firma HELI COMPANY, s. r. o. s nabídkovou cenou za předpokládaný objem plnění 183 416 000 korun bez DPH. Druhým uchazečem byla TECH – MONT Helicopter company, s.r.o., s nabídkovou cenou za předpokládaný objem plnění 208 800 000 korun bez DPH. Třetím uchazečem byla firma Heli Austria GmbH s nabídkovou cenou za předpokládaný objem plnění 239 380 000 korun.

Po dodatečném posouzení nabídek a kvalifikace dodavatele byla firma HELI COMPANY, s.r.o. z výběrového řízení vyloučena.

Ve výběrové komisi byli dva pracovníci z oddělení veřejných zakázek a tři pracovníci ze sekce Integrovaného záchranného systému a operačního řízení ministerstva vnitra-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

V rámci rámcové smlouvy na zajištění leteckého hašení vrtulníky společnosti HELI COMPANY s.r.o. a společnosti TECH-MONT Helicopter Company na území České republiky absolvovaly výcviky s leteckými záchranáři HZS ČR, dále zasahovaly u požárů lesa a dalších přírodních porostů (v Ústeckém kraji, hlavním městě Praze, Pardubickém kraje a kraji Vysočina), a dále byl v jednom případě vrtulník firmy TECH-MONT Helicopter Company vyslán k požáru průmyslové haly v Ostravě – Vítkovicích.

V rámci Mechanismu civilní ochrany Evropské unie byl jeden z vrtulníků HELI COMPANY vyslán k hašení rozsáhlých lesních požárů do Bulharska a posléze Severní Makedonie. Zahraniční nasazení v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie finančně zajišťuje Evropská unie. 

Nad rámec rámcové dohody na zajištění leteckého hašení lesních požárů v letech 2024 – 2027 zajistil vrtulník firmy TECH-MONT Helicopter Company i pomoc při povodních v Moravskoslezském a Olomouckém kraji 16. až 17. září 2024. Tato služba byla zajištěna na přímou výzvu ministerstva vnitra-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru a je řešena jiným smluvím vztahem.

Jan Hrbáček