INZERCE

Potrubí v Teplárně Frýdek-Místek. Foto: Veolia

Stát finančně podpořil 63 projektů na modernizaci rozvodů tepla, půlku nákladů platí EU

Teplárenské společnosti budou muset v tomto desetiletí do rekonstrukce parních sítí na horkovodní investovat zhruba 10 miliard korun. Celkem 63 projektů už je dnes hotových nebo ve fázi realizace. Uznatelné náklady na tyto projekty dosáhly 4,83 miliardy korun, z toho polovinu proplatila či proplatí Evropská unie v rámci Národního plánu obnovy.

Postup prací na obnově teplárenských soustav popsalo ministerstvo průmyslu v materiálu s dlouhým názvem Plán transformace zdrojů vyrábějících elektřinu a teplo související s modernizací rozvodů tepla v rámci komponenty 2.3 Národního plánu obnovy. Tento materiál ministerstvo zveřejnilo na svém webu.

Výhodou horkovodních rozvodů jsou nižší ztráty tepla během přepravy energie z teplárny k zákazníkům. Odchod od parovodních sítí je tak spojen s finančními i ekologickými přínosy. Zmíněných 63 projektů umožní úsporu primární energie v rozsahu 468 tisíc gigajoulů (GJ), dalším přínosem je snížení emisí oxidu uhličitého o 34 tisíc tun ročně.

Co se týká podpořených projektů, do modernizace sítí s podporou Evropské unie investovaly například společnosti Teplárny Brno, Veolia Energie ČR, Severočeská teplárenská, EOP Distribuce, Plzeňská teplárenská a Teplárna Liberec. Mezi největší podpořené projekty, měřeno investičními náklady, patří přechod od páry k horké vodě v teplárenských soustavách v Olomouci, Ostravě a Liberci.

Příslušnou výzvu k překládání projektů vyhlásilo ministerstvo průmyslu v květnu 2022. Podle pravidel dohodnutých s Evropskou unií se výše dotace na projekt může pohybovat od 2 milionů do 500 milionů korun. Způsobilé výdaje na jeden uspořený gigajoule tepla nesmí překročit 15 tisíc korun. Příjemci dotací musí doložil splnění požadovaných parametrů úspor nejpozději do konce března 2026.

Modernizace teplárenských sítí zůstává tak trochu ve stínu mnohem větší hry, kterou je přidělování investičních dotací na ekologizaci teplárenských zdrojů. V programu HEAT Modernizačního fondu je na transformaci teplárenství vyčleněno až 100 miliard korun. Velká část z nich už je přidělena úspěšným zájemcům. Patří mezi ně energetické skupiny ČEZ, EPH a Veolia Energie, ale také další společnosti působící v oboru teplárenství.

Stát podpoří teplárny také provozními dotacemi. Ministerstvo průmyslu a obchodu na začátku července vyzvalo zájemce k podání nabídek v aukci na podporu elektřiny z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla. V praxi se jedná hlavně o přechod od spalování uhlí k zemnímu plynu. Termín pro podání nabídek skončil k 30. září.

David Tramba