INZERCE

Jaderná elektrárna Temelín. Foto: Skupina ČEZ

ČEZ a Framatome chtějí spolupracovat na vývoji nového jaderného paliva pro Temelín

Společnost ČEZ podepsala s jedním z největších světových dodavatelů jaderného paliva, francouzskou společností Framatome, memorandum o porozumění týkající se vývoje paliva pro tlakovodní reaktory VVER-1000. Dva takové reaktory jsou v provozu v jihočeském Temelíně. Cílem je ukončit palivovou závislost na Rusku, ale také zvyšování efektivity a bezpečnosti jaderného paliva, jak uvedl ČEZ v tiskové zprávě.

V současnosti je v zemích Evropské unie v provozu devatenáct tlakovodních reaktorů ruského původu VVER. Jedná se o čtyři modernější reaktory VVER-1000 v České republice a Bulharsku a patnáct reaktorů VVER-440 v České republice, Finsku, Maďarsku a na Slovensku. ČEZ se dohodl se společností Framatome na nákupu jaderného paliva již v červnu 2022. Druhým novým dodavatelem bude americký Westinghouse, odběr jaderných palivových souborů z Ruska naopak ČEZ v nejbližší době ukončí.

Má to však jeden háček, o kterém zúčastněné strany nerady hovoří. Jak Ekonomický deník informoval na začátku ledna, Framatome bude v prvních letech dodávat do Česka i dalších zemí palivo vyrobené na základě licence od ruské společnosti Tvel. Obohacený uran z Francie projde dalším zpracováním v Rusku, výroba palivových souborů bude probíhat v německém Lingenu. Jedná se o „překlenovací“ řešení do doby, než Framatome začne vyrábět vlastní model paliva pro reaktory typu VVER.

Právě na jeho vývoji se chce ČEZ podílet. „Je to pro nás další krok ve vývoji paliva s cílem zajistit bezpečný, spolehlivý a nepřerušovaný provoz jaderných elektráren využívající reaktory VVER v České republice i mimo ni,“ uvedl Lionel Gaiffe, výkonný viceprezident divize paliv ve společnosti Framatome.

Palivový soubor pro reaktor typu VVER. Foto: ČEZ (tisk. zpráva)

„Prvním klíčovým krokem k posílení energetické bezpečnosti České republiky bylo zajištění dodávek paliva a zvýšení počtu dodavatelů. Dalším krokem je spolupráce se společností Framatome na vývoji nového paliva. Skupina ČEZ se dlouhodobě zaměřuje na zvyšování bezpečnosti a efektivity svých jaderných elektráren a zároveň na zajištění jejich provozu po dobu minimálně šedesáti let,“ doplnil Bohdan Zronek, člen představenstva a ředitel divize jaderné energetiky Skupiny ČEZ.

Framatome je globální výrobce jaderného paliva, který dodává palivo do více než 200 tlakovodních a varných reaktorů po celém světě. Společnost má vlastní tři závody na výrobu jaderného paliva, které se nacházejí ve městech Romans (Francie), Lingen (Německo) a Richland (USA). Od roku 2018 Framatome majoritně vlastněn koncernem Électricité de France (EDF), menšinový podíl v něm drží japonské Mitsubishi Heavy Industries.

David Tramba