INZERCE

Schengenský informační systém (SIS) je nejpoužívanější a nejrozsáhlejší systém pro sdílení informací v oblasti bezpečnosti a správy hranic v Evropě. Foto: Schengen Visas

Jak funguje Schengen při navracení migrantů? Komise vyzývá k podání připomínek

Evropská komise zveřejnila k opřipomínkování výzvu k předložení informací týkající se bezpečnosti a správy hranic – hodnocení nařízení o Schengenském informačním systému. Nařízení se stalo plně použitelným loni v březnu. Komise musí vyhodnotit uplatňování tohoto nařízení do dvou let ode dne zahájení jeho uplatňování.

Evropská komise zveřejnila k připomínkování výzvu k předložení informací týkající se bezpečnosti a správy hranic – hodnocení nařízení o Schengenském informačním systému v oblasti navracení.

Komise provede hodnocení nařízení o Schengenském informačním systému (SIS) v oblasti navracení migrantů (nařízení EU 2018/1860). To je v souladu s článkem 18 nařízení, který vyžaduje, aby Komise nařízení vyhodnotila do dvou let od začátku jeho uplatňování. Nařízení se stalo plně použitelným 7. března 2023.

K opřipomínkování už vyzvala například Hospodářská komora ZDE.

Schengenský informační systém (SIS) je nejpoužívanější a nejrozsáhlejší systém pro sdílení informací v oblasti bezpečnosti a správy hranic v Evropě. Vzhledem k tomu, že mezi zeměmi schengenského prostoru v Evropě neexistují žádné vnitřní hranice, kompenzuje systém SIS hraniční kontroly a je nejúspěšnějším nástrojem spolupráce pro pohraniční, imigrační, policejní, celní a soudní orgány v EU a v zemích přidružených k Schengenu.

Obnovený Schengenský informační systém začal fungovat dne 7. března 2023, kdy začala být plně použitelná nařízení o SIS.

Obnovený SIS zahrnuje nové prvky, jako jsou nové kategorie záznamů, více informací obsažených v záznamech a širší přístup do SIS pro příslušné vnitrostátní orgány. Nejvýraznější novou funkcí je
záznam o navrácení. Účelem vkládání záznamů o navrácení do SIS je ověřit, zda byla splněna povinnost
návratu, a sledovat druhotný pohyb státních příslušníků ze zemí mimo EU a ze zemí mimo schengenský prostor (státní příslušníci třetích zemí – pozn. red.), na něž se vztahuje rozhodnutí o navrácení.

V souladu s pokyny Evropské komise pro zlepšování právní úpravy musí být celkové hodnocení SIS provedeno před 7. březnem 2026 a poté každé čtyři roky.

Článek 18 nařízení o využívání Schengenského informačního systému při navracení neoprávněně
pobývajících státních příslušníků třetích zemí (nařízení o SIS v oblasti navracení) stanoví, že „Komise
vyhodnotí uplatňování tohoto nařízení do dvou let ode dne zahájení jeho uplatňování“. Hodnocení by mělo
zahrnovat posouzení možných synergií mezi tímto nařízením a nařízením o Systému vstupu/výstupu (EES). Hodnocení musí být dokončeno přede dnem 7. března 2025.

Účinné a spravedlivé postupy navracení jsou základním prvkem komplexního přístupu stanoveného v Paktu o migraci a azylu, který vstoupil v platnost dne 11. června 2024 a začne platit od poloviny roku 2026. Vzhledem k výzvám, kterým členské státy v současné době čelí, by výsledky hodnocení a využití záznamu o navrácení v SIS mohly podpořit nadcházející celkové hodnocení SIS v roce 2026 tím, že se prozkoumají možnosti ještě rychlejšího a bezproblémového migračního procesu a kvalitnějšího řízení migrační a hraniční politiky, které by se opíralo o moderní informační systémy.

Centrály SIRENE jsou střediska, která koordinují výměnu informací o záznamech SIS ve své zemi nebo organizaci. Foto: Evropská komise

Evropská komise musí podat Evropskému parlamentu a Radě zprávu o výsledcích hodnocení a tato zjištění musí být zveřejněna.

Hodnocení posoudí první dva roky používání záznamů o navrácení. Umožní Komisi zabývat se postupy a
výzvami, jimž příslušné orgány členských států čelí, a poskytnout doporučení a vyvodit poučení.
Hodnocení posoudí přínos nařízení o SIS v oblasti navracení k systému EU pro navracení neoprávněně
pobývajících státních příslušníků třetích zemí účinným a přiměřeným způsobem v souladu s dohodnutými
společnými postupy, které jsou nezbytnou součástí komplexního úsilí o řešení nelegální migrace. Posoudí
se účinnost, účelnost, soudržnost, relevanci a přidanou hodnotu nařízení o SIS v oblasti navracení pro EU.

Rovněž se bude Komise zabývat také tím, zda zavedení záznamu o navrácení do SIS účinně přispělo k identifikaci těch státních příslušníků třetích zemí, na které se vztahuje rozhodnutí o navrácení a kteří uprchli a byli zadrženi v jiné zemi, a ke sdílení informací o těchto osobách mezi členskými státy.

Hodnocení se bude týkat všech členských států EU a bude vycházet z údajů a informací od všech příslušných zúčastněných stran včetně členských států (kanceláří SIRENE a vnitrostátních migračních orgánů), dalších příslušných útvarů Evropské komise a dalších příslušných orgánů EU.

(hrb)