INZERCE

Největší fotovoltaická elektrárna slovenské společnosti SPP v Michalovcích v těchto dnech zahájila výrobu elektřiny na plný výkon. Foto: SPP

SPP zprovoznila novou fotovoltaickou elektrárnu s roční výrobou až 720 MWh

Slovenská společnost SPP uvedla do provozu novou fotovoltaickou elektrárnu s roční výrobou až 720 MWh. Nachází se v areálu společnosti v Michalovcích a je součástí veřejné distribuční sítě. Zahrnuje až 1 535 fotovoltaických panelů s instalovaným výkonem 629 350 kWp.

Nová fotovoltaická elektrárna se nachází na pozemku bez zastínění a poskytuje ideální místo pro získávání energie ze slunečního záření. Elektrárna zahájila zkušební provoz v červenci 2024 a v těchto dnech zahájila výrobu elektřiny na plný výkon. Jeho součástí je až 1 535 fotovoltaických panelů s instalovaným výkonem 629 350 kWp. Úspora emisí činí až 200 tun ročně.

Společnost SPP dosud uvedla do provozu fotovoltaické zdroje o celkovém výkonu téměř 1,3 MWp. Další fotovoltaické elektrárny pro zákazníky z firemního i veřejného sektoru realizuje společnost ESCO Slovensko, a.s., kterou SPP společně založila se Skupinou ČEZ. V roce 2023 postavila zdroje o výkonu více než 3 MWp a v roce 2024 plánuje uvést do provozu zdroje o výkonu zhruba 4 MWp.

„Projekt v Michalovcích je naší dosud největší fotovoltaickou elektrárnou. S ohledem na naše cíle v oblasti udržitelnosti je pro nás důležité rozšiřovat síť zdrojů, které vyrábějí obnovitelnou energii. Proto pokračujeme dalším projektem na využití solární energie jako čistého a obnovitelného zdroje energie pro slovenské školy. Fotovoltaické elektrárny od SPP jim umožňují snížit stávající náklady na elektřinu,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel SPP Vojtěch Ferencz.

Do konce roku bude mít díky SPP fotovoltaické panely 21 škol

Rozvoj fotovoltaiky je pro školy zásadní, protože díky instalovaným panelům mohou dosáhnout snížení nákladů na elektřinu až o 30 procent.

„Výroba čisté energie z obnovitelných zdrojů, jako je solární energie, je šetrná k životnímu prostředí a bezemisní. Fotovoltaická zařízení vyžadují jen minimální údržbu a nevyžadují vyšší investice, navíc životnost solárních panelů je 25 let. Do konce roku 2024 bude od SPP uvedeno do provozu 21 fotovoltaických instalací na střechách škol,“ uzavřela společnost.

(nik)