INZERCE

Vůz Tatra Force 6x6 pro Armádu České republiky. Foto: Tatra Trucks

Další miliardová zbrojní zakázka. Stát chce koupit až 872 tatrovek za zhruba 13 miliard korun

Ministerstvo obrany oznámilo, že má v plánu uzavřít rámcovou dohodu na nákup nákladních automobilů Tatra T-815 se společností Tatra Defence Systems. Cílem je nahradit zastaralou techniku, jejíž stáří často dosahuje až 40 let. Ministryně obrany Jana Černochová informaci o zakázce předloží v nejbližších týdnech vládě. Podle návrhu má stát do září 2031 nakoupit až 872 terénních automobilů T-815 tří typů v ceně až 13,35 miliardy korun.

Rámcová dohoda zároveň umožňuje, aby se k ní připojili i alianční partneři. Ministerstvo obrany se inspirovalo v Německu, kde německé ministerstvo obrany uzavřelo obdobný kontrakt s výrobcem tanků Leopard 2A8 a umožnilo k dohodě přistoupit za stejných podmínek dalším zemím. Zapojení dalších zemí by znamenalo množstevní slevu i pro českou armádu. O připojení se k rámcové dohodě a společném nákupu vážně uvažuje například Slovensko.

Nákup nových nákladních automobilů by Armádě ČR pomohl navýšit její přepravní kapacity, které v současné době nejsou naplněné. Především by ale znamenal nahrazení často značně zastaralé techniky. Na problematické stáří armádního vozového parku poukázal při své kontrole i Nejvyšší kontrolní úřad.

Předmětem veřejné zakázky jsou vozy T-815 6×6 a 8×8 ve verzi valník a nakladač kontejnerů. Minimální počet nakupovaných vozů je stanoven na 98, maximální 872. Prvních několik desítek automobilů by Armáda ČR mohla dostat již v příštím roce. Vozidla budou používána pro přepravu materiálu po silnici i v terénu, využívána mohou být i při nasazení armády v záchranných a humanitárních operacích.

Podle agentury ČTK se jedná o jednu z největších aktuálních zbrojních zakázek. Tou vůbec největší je nákup 24 amerických stíhaček F-35 za 106 miliard korun (150 miliard včetně souvisejících výdajů), následuje před rokem schválený nákup 246 pásových bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun a na třetím místě je nákup 77 německých tanků Leopard verze 2A8 za 52,1 miliardy korun.

Zatímco známější výrobce Tatra Trucks se zaměřuje na zakázky pro civilní sektor, Tatra Defence Systems se zabývá vývojem a výrobou vojenských a speciálních vozidel na kolových podvozcích. Většinovým vlastníkem obou zmíněných společností je koncern Czechoslovak Group byznysmena Michala Strnada, kterému se v posledních letech v souvislosti s růstem výdajů na zbrojení a s válkou na Ukrajině mimořádně daří.

(dtr)